Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Paavi, imaami ja perhesuunnittelu
03.10.1993, Savon Sanomat
Puheenvuoro

Paavi, imaami ja perhesuunnittelu

Roomalaiskatolinen kirkko (RKK) ja Islam ovat suurimmat maailmanlaajuisesti järjestäytyneet uskonnot. Niiden vaikutusvalta on vielä suurempi, kuin niiden välitön vaikutuspiiri. Niiden asema kolmannessa maailmassa on erityisen korostunut. Kirkon ja moskeijan näkemykset ja toiminta vaikuttavat siellä koko yhteiskuntaan, vaikka niiden jäseniä olisikin vähemmistö alueella.

Kirkon ja moskeijan toiminnan tulisi vähentää kärsimystä ja lisätä onnellisuutta. Jotta ne onnistuisivat tässä tehtävässään, niiden tulee täyttää kolme ehtoa: kaikilla ihmisillä tulee olla perustarpeet tyydyttävä määrä varakkuutta, uskonnon opetuksen ei tule tuottaa kärsimystä ja opetuksen ei pidä olla naurettavaa tai merkityksetöntä. Näistä näkökulmista Zimbabwessa työskentelevä gynekologi tarkasteli RKK:a ja Islamia Lancetissa 21.8.1993 julkaistussa kriittisessä kirjoituksessaan. Esitän seuraavassa otteita tuosta kirjoituksesta ja omia kommenttejani.

Ihmisten on mahdotonta toteuttaa "ihmisoikeuksiaan" ja rakastaa lähimmäistään, kun heillä ei ole käytettävissään riittävästi puhdasta vettä, energiaa, viljelymaata, työtä, terveydenhoitoa tai ruokaa. Nämä perustarpeiden tyydyttämisen voimavarat vähenevät RKK:n ja Islamin uskonnollisten johtajien toiminnan seurauksena. Mikäli koko maapallolla toteutuisi korkein kehitysmaissa esiintyvä väestönkasvu (5 % vuodessa), olisi maapallolla joulukuussa vuonna 2100 yli 1000 miljardia ihmistä nykyisen reilun viiden miljardin sijaan. Ongelmiemme ratkaisut ovat vaikeita. Epäonnistuminen väestönkasvun hillitsemisessä tekevät ongelmien ratkaisun mahdottomaksi.

RKK ja Islam huolehtivat laajasti terveydenhuollosta kolmannessa maailmassa. Niillä on hyvin voimakas ote eri maiden terveydenhuollosta myös hallinnossa. Esimerkiksi Ruandassa RKK huolehtii kolmanneksesta maan terveyspalveluista. Katoliset piispat ovat ehdottomasti kieltäneet kondomien jakamisen ja niiden käytön opetuksen, vaikka alle 5-vuotiaista lapsista lähes puolet on aliravittuja ja HIV-positiivisten osuus kaupunkiväestöstä on jopa 20 %!

RKK:n ja Islamin m√§√§r√§ykset vahingoittavat eniten k√∂yhimpi√§. √Ąitiyskuolleisuus Saharan etel√§puolella on jopa 200-kertainen l√§ntiseen Eurooppaan verrattuna. Sadat tuhannet naiset menehtyv√§t vuosittain laittomien aborttien j√§lkitauteihin. Kirkon neuvo on moraalin tiukka noudattaminen, mutta naisen on alistuttava miehen tahtoon.

Kirkon ja Moskeijan ohjeita eivät noudata edes niiden omat työntekijät!
RKK:n perhesuunnittelua koskevat määräykset ovat yhdentekeviä RKK:n eurooppalaisille jäsenille. Italiassa väestön määrä kahdentuu 1400 vuodessa, Keniassa alle 20 vuodessa. Väestönkasvu on paavin kotitanhuvilla siis vain 1:70 osa siitä, mitä se on Keniassa. Koulutetut ja kylläiset italialaiset eivät suhtaudu vakavasti katolisen kirkon vaatimuksiin ja ohjeisiin. Nälkäiset ja oppimattomat kehitysmaiden ihmiset saadaan vielä pelkäämään, kun kondomin käyttäjiä uhataan helvetin kauhuilla. Kehittyneiden teollisuusmaiden ihmiset nauravat moisille uhkauksille.

Kolmannessa maailmassa toimivat kirkkojen ja moskeijoiden mustakaavut väittävät perhesuunnittelua kehittyneiden, rikkaiden ja teollistuneiden maiden yritykseksi alistaa kehitysmaat valtaansa. Perhesuunnittelun välineistä levitetään valheellista tietoa. Näihin uskontoihin kuulumattomatkin terveystyöntekijät ovat oman urakehityksensä vuoksi haluttomia antamaan ehkäisyneuvontaa. Myös koululaitos on kirkon ja moskeijan talutusnuorassa. Raamatusta tai Koraanista ei löydy selvää perustetta ehkäisyneuvonnan kieltämiseen. Noidankehää ei katkaista, vaikka kukaan ei pysty selittämään, miksi siihen on jouduttu!

Jos paavi väittää ehkäisyä epäluonnolliseksi, niin hänen ei itse pitäisi lentää epäluonnollisesti ilmassa. Tai miksi hänen luonnollinen paksunsuolen kasvaimensa epäluonnollisesti leikattiin epäluonnollisen anestesian aikana?

Niin kauan, kun papit ja mullahit siunaavat sotaan lähtevät pojat ja miehet ja paavi pitää kondomin käyttöä syntinä, maailmalla ei ole mahdollisuuksia. Vasta, kun kirkkojen ja moskeijoiden mustakaavut oppivat kunnioittamaan ja rakastamaan elämää, viriää toivo siitä, että elämä kaikessa kauneudessaan voi sittenkin ehkä jatkua tällä maailmankaikkeuden kauneimmalla kappaleella.
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 38785 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.648 ms)