Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Lääketieteen symboleita
19.03.1994, KYSTA 1/94: 14
(ei kuvausta)

Lääketieteen symboleita

Semiotiikassa merkki on jonkin asian symboli. Käytämme lääketieteessäkin symboleita varsin runsaasti. Itse asiassa oire (symptom), toinen on kliinisen päätöksenteon kulmakivistä, on ihmisen jollekin tuntemukselleen antama symboli tai lääkärin havaitsema oire (sign), toinen kulmakivi, ilmaisee sairautta tai vikaa. Lääketieteen edustajat ovat alkaneet käyttää omasta alastaan, toiminnastaan, erilaisia symboleita, joilla on vuosituhansien taakse ulottuva historiansa. Punainen risti on ehkä tunnetuin lääketieteen symboli ja siksi siihen sisältyy monia merkityksiä (ensiapupaikka, sotatoimilta rauhoitettu alue, kansainvälinen avustusjärjestö jne).

Risti liitetään kristinuskoon ja se yhdistää esimerkiksi Pohjoismaiden kansoja lippujen aiheena. Risti otettiin kristinuskon käyttöön Bysantin Kreikassa noin 1500 vuotta sitten. Kuitenkin risti on ollut laajalti käytössä hyvin kauan ennen sitä sekä läntisissä että ei-läntisissä kulttuureissa. Sanan "risti" (cross, croix jne) tausta on seemiläinen "ak ur os" (suuren liekin valo). Varhaisin ristin merkitys oli elämän puu tai ihminen levitettyine käsineen. Kreikkalaisen ristin pysty- ja poikkiosa ovat samanmittaiset. Siitä kehittyi sittemmin Punaisen ristin ja terveydenhuollon käyttämä tunnus. Latinalaisen ristin pystypuu on poikkipuuta pitempi. Egyptiläinen eli TAU-risti muistuttaa T-kirjainta ja on todennäköisesti se malli, jota käytettiin ajanlaskumme alussa teloituksen välineenä.
Hakaristiä kutsutaan GAMMA-ristiksi, koska se muodostuu neljästä kreikankielen gamma-kirjaimesta. Se on vanha hyvinvointia kuvaava symboli.

Buddhalaisille se merkitsee Buddhan jalanjälkeä ja voimaa. Suomen ilmavoimien kunniakkaana symbolina se toimi vuosikymmenet, kunnes hakaristi leimautui natsien pahuuden mukaan, valitettavasti. Gammaristin käänteiskuva eli SAU-wastika symboloi pimeyttä ja onnettomuutta.
Perinteiseen kristilliseen latinalaiseen ristiin liitetyt poikkipalkit viittaavat ristin käyttöön teloituksissa. Ylä-poikkipuulla ilmaistiin rikollisen nimi ja alapalkkia käytettiin jalkatukena pidentämään uhrin kärsimyksiä. Rikollisen kärsimyksen pitkittämisen uskottiin lisäävän muiden kansalaisten lainkuuliaisuutta. Lorrainen eli arkkipiispan ristissä oli yksi lisäpalkki. Tämä ristityyppi valittiin vuosisadan alussa tuberkuloosin vastaisen työn tunnukseksi. Toisen maailmansodan aikana se oli de Gaullen Vapaan Ranskan tunnus.

Pelikorteistakin tuttu sydämen kuva ei muistuta sydämen todellista rakennetta. Kuitenkin tuo merkki on voitu tunnistaa jo hyvin varhaisista Euroopan luolapiirroksista kymmenien tuhansien vuosien takaa. Faaraoitten Egyptissä sydämen kuva ja pillerinpyörittäjän eli pyhän sontiaisen skarabee-kuva muistuttavat hämmästyttävän tarkasti toisiaan. Hertta-sydän yhdistetään usko-toivo-rakkaus-kolmikon rakkauteen. Tässä se tarkoittaa hyvyys-rakkautta (agape, charity). Antiikin Kreikassa sydän-symboli liittyi Eroksen lyyra-soittimeen ja sen lävistävä nuoli energiaan.

Lääketieteen kreikkalaisiin juuriin yhdistetty sauva-käärme-symboli on antiikkia vanhempi, varhaisin löytö on Babyloniasta 5500 vuoden takaa. Sauva ja sen ympärille kietoutuneet kaksi käärmettä symboloivat kevään ja elämän heräämistä. Myöhemmin Kreikassa sauva ja käärmeet liitettiin Hermekseen, jumalten sanansaattajaan ja kuolleiden oppaaseen. Roomassa siitä tuli Merkuriuksen ja kauppiaiden tunnus. Käärmeiden liittyminen lääketieteeseen on moninainen. Käärme symboloi penistä, viisautta ja parantavia voimia. Vanhassa Testamentissa Mooseksen väitetään saaneen viestin, jossa kehotettiin tekemään käärmeen kuva, jonka avulla oli mahdollista parantaa. Tämä tieto on Kalevalaan rinnastettava, sinällään arvokasta kansanperinnetä. Eskulapiuksen sauvaan liitetty käärmeen ja lääketieteen yhteys syntyi vasta 1500- luvulla.

Punaisen puolikuun käyttö Punaisen ristin rinnalla sodissa ja kriiseissä on nuori perinne. Sen taustalla on fundamentaalinen suvaitsemattomuus, josta kumpuaa etniset puhdistukset ja keskitysleirien perustamiset. Se osoittaa myös symboleihin liittyvän voiman. Järkevien ihmisten pitäisi kuitenkin ymmärtää, että symboleilla ei ole sinällään mitään merkitystä, vasta mielessämme annamme niille sisällön ja merkityksen. Sama tunnus on eri aikoina merkinnyt erilaisia asioita (vrt hakaristi). Minkään tunnuksen, symbolin vuoksi ei kenenkään pitäisi nousta aseisiin toista vastaan. Käytetään symboleita elämäämme helpottavina ja sisältöä antavina tunnuksina, ei sen enempänä eikä sen vähempänä.
© Esko Länsimies | Kävijöitä 39676 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.842 ms)