Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Seksi ja HIV/AIDS viidenkympin jälkeen
23.04.1994, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

Seksi ja HIV/AIDS viidenkympin jälkeen

Immuunikato-epidemia on piinannut maailmaa 10 vuotta. Edes me terveydenhuollon ammattilaiset emme näe tämän ongelman todellista suuruutta, puhumattakaan poliitikoista tai uskonnollisista johtajista. Mikään ihmisryhmä missään maailmassa ei ole suojassa tältä HI-viruksen tartunnalta.
Omituinen sokea piste on uskomus, että "vanhat" ihmiset eivät ole vaaravyöhykkeessä. Tarkoitan tässä "vanhalla" itseni ikäisiä ja tätä vanhempia, yli 50-vuotiaita eli siis joka kolmatta suomalaista seksi-ikäistä.

Siellä, missä HIV/AIDS-epidemia alkoi kymmenen vuotta sitten ja on ehtinyt pitemmälle, on vanhojen osuus sairastuneista 10 %.
Ikäihmisten seksikäyttäytymistä tunnetaan liian vähän, tutkimiseen ei panosteta, puhumattakaan siitä, että ryhmään kohdistettaisiin turvaseksivalistusta.

Käsittelin palstallani viime toukokuussa suurta amerikkalaista seksitutkimusta. Nyt on raportoitu tuon tutkimuksen 5075-vuotiaita koskeva osa (Arch Intern Med, 10. 1. 1994). Sen mukaan noin 90 % tuohon ikäryhmään kuuluvista ei ollut harjoittanut vuoden aikana vaarallista seksiä (siis yhtä useampi seksikumppani, yhdyntä HIV-positiivisen tai taudille altistuneen kanssa jne). Altistuneesta kymmenenneksestä 90 % ei ollut käyttänyt koskaan kondomia! Kuitenkin tässä ikäryhmässä HIV-infektio hankitaan useimmiten seksin välityksellä. Sukupuolisen käyttäytymisen suhteen vanhuuteen ei näytä liittyvän niinkään suurta viisautta kuin nuoruuteen!

Vain yksi yhdeksästä yli 50-vuotiaasta ilmoitti keskustelleensa HIV/ AIDS-asioista lääkärissä käyntiensä yhteydessä. Suurin osa haastatelluista ilmoitti kuitenkin halukkuutensa keskustella asiasta, mikäli lääkäri ottaisi asian esille. Keskusteluissa voisi käsitellä sukupuolipartnereiden määrää, heidän sukupuoltaan, kondomien käyttöä ja muiden sukupuolitautien sairastamista.

Meillä Suomessa pitää käsitellä ulkomaanmatkojen aikaisia satunnaisia seksikokemuksia. Kymmenen viime vuoden aikana tapahtunut seksiseikkailu turistikohteissa on saattanut aiheuttaa HI-viruksen pääsyn elimistöön, nyt tauti lymyää piilossa, säilyen kuitenkin tarttuvana! Kenties HIV/AIDS-ehkäisyn suuntaaminen nuoriin ikäryhmiin (koululaiset, interreilaajat jne) on tuudittanut siihen uskoon, että vanhat ovat turvassa.

Suomalaisia miehiä ulkomailla on tainnut suojata se, että halpa viina on kiinnostanut enempi kuin halvat naiset! Ja kun viina lisää halua, mutta vie kyvyn, niin suomalainen mies on tullut kotiin krapulaisena, mutta "puhtoisena"! Toisaalta humalaisena vastuullinen käyttäytyminen unohtuu. Humalainen ei ole koskaan selvän väärti, ei vaikka olisi kuinka humalassa. Seksi on niin iloinen ja terveyttä edistävä asia, että sitä iloa ei pidä alkoholilla sumentaa!
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 38794 kpl | Sivun latausaika: 0.007 sek (6.908 ms)