Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Onko itsetyydytys vaarallista?
13.01.1995, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

Onko itsetyydytys vaarallista?

Yhdysvaltojen liittohallituksen päällikkölääkäri (Surgeon General, vastaa meillä aikaisemmin toiminutta lääkintöhallituksen pääjohtajaa) Joycelyn Elders erosi joulukuussa 1994.
Edistysmielisenä tunnettu kuusikymppinen lastenlääkäri Elders totesi, vastatessaan lehtimiehen kysymykseen Yhdistyneiden Kansakuntien maailman aids-päivän kokouksessa, että "masturbaatio (eli itsetyydytys) on osa ihmisen seksuaalisuutta ja on osa sitä kokonaisuutta, joka tulisi ehkä opettaa. Mutta emme ole opettaneet lapsillemme edes perusasioita. Olen sitä mieltä, että olemme tarjonneet liian kauan välinpitämättömyyttä, nyt tulisi tarjota opetusta."

Seksiasioissa kovin vapaamielisenä tunnettu Clinton hyväksyi tuon itse nimittämänsä ja suuresti arvostamansa lääkärin eroanomuksen, koska vanhoillisten republikaanien saama vaalivoitto oli pelästyttänyt hänet perinpohjaisesti.
Tohtori Eldersin ero sai laajaa huomiota kansainvälisesti, lääketieteen tärkeimpien lehtien lisäksi sitä käsittelivät mm. The Economist.

Masturbaatio on miehen ja naisen välisen yhdynnän jälkeen yleisimmin harjoitettu seksuaalisuuden muoto. Maailman tunnetuin tietosanakirja, Encyclopedia Britannica, toteaa tuon hakusanan kohdalla, että "masturbaatioon liittyvä synnin leima on väistymässä ja monet seksuaalisuuden tutkijat pitävät sitä terveellisenä, miellyttävänä, rauhoittavana ja jännityksiä poistavana." Itsetyydytys määritellään myös "seksiksi eniten rakastamasi ihmisen kanssa" tai "seksiä sen ainoan ihmisen kanssa, jonka rakkauselämän historian tunnet".

Nykyisenä HIV:n, aidsin, ynnä muiden seksisairauksien aikana masturbaatio on kaikkein turvallisin seksin muoto. Siksi on korkea aika ja välttämätöntä keskustella siitä avoimesti. Useimmat ihmiset aloittavat itsetyydytyksen alle kaksikymppisinä. Siksi koulujen sukupuolivalistuksen tunnit ovat sopiva paikka siitä puhumiseen.

Masturbaation historia on monenkirjava. Vanhan Egyptin uskonnon mukaan aurinkojumaja Atum loi sen avulla ensimmäiset ihmiset, Shu'n ja Tefnutin. Juutalaiset pitivät sitä rikoksena, josta ainoa rangaistus oli kuolema. Pyhä Augustinus piti masturbaatiota perisyntinä. Piispa Julianus katsoi seksuaalisuuden olevan osa luontoamme ja siten moraalisesti neutraalia. Tuomas Akvinolainen seurasi augustinolaista perinnettä ja tuomitsi itsetyydytyksen synniksi luontoa vastaan. Hän jopa rinnasti sen aviorikokseen ja raiskaukseen. Katolinen kirkko ei salli papeilleen avioliittoa, ei homoseksuaalisuutta eikä masturbaatiota. Kun pappi ei voi olla nainenkaan, jää jäljelle vain eunukit!
Oonanin synti Raamatun mukaan oli se, että hän päästi siemenensä maahan. Tänään tiedämme, että jokaisella terveellä 15-105-vuotiaalla miehellä on virtsarakossaan siittiöitä. Virtsatessaan jokainen mies laskee siementään maahan - tai ainakin Kallaveteen. Kovin suureen synnintuntoon ei kuitenkaan ole syytä vajota.

Lääketiedekin sotkeutui parin sadan vuoden aikana tähän onanismi-keskusteluun. Tyttöjen hoitolaitoksissa esiintyvän "häiritsevän masturboinnin" hoidoksi suositeltiin jopa klitoriksen poistoa. Vielä viime vuosisadan vaihteessa ilmestyneissä kirjoissa varoiteltiin vakavasti "itsemöinnin" eli itsesaastutuksen aiheuttamasta hermoheikkoudesta ja muista sairauksista.

Huvittava yksityiskohta on, ett√§ 1800-luvulla kymmenin√§ painoksina levinneen masturbaatiota vastaan taistelevan oppikirjan nimi oli "Opiskelijan K√ĄSIkirja" (John Todd: The Student's Manual, 1835). USA:ssa onaniaa vastaan taisteli erityisen ahkerasti er√§s herra Kellogg, jonka k√§sityksen mukaan ruokavalio oli paras keino t√§m√§n synnin vastustamisessa. H√§n luotti varsinkin aamiais-muroihin, joista tuli kovin suosittuja, tosin masturbointia niiden k√§ytt√∂ ei liene v√§hent√§nyt.

Jos presidentti Clinton uskoo, että masturbaatio on joko sinällään pahaa tai lääketieteellisesti arvioiden vaarallista, hänen tulisi miettiä vielä kerran. Joycelyn Elders tullaan muistamaan arvostettuna pediatrina ja lääkärinä, joka erotettiin siksi, että hän puhui totta. Hän astui miesvaltaisen, vanhoillisen järjestelmän varpaille. Sitä ei annettu anteeksi värilliselle naiselle.
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 29371 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.686 ms)