Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Hampurilaissodan uhrit
08.09.1995, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

Hampurilaissodan uhrit

Suomalaisten ja kuopiolaisten ruokailutottumukset tulevat muuttumaan hampurilaisravintoloiden rynnistyksen myötä.
Seurauksena saattaa olla epäterveellisen rasvan osuuden lisääntyminen ruuassa ja sitä kautta sepelvaltimotaudin ilmaantumisen suotuisan kehityksen pysähtyminen. Koska asia on talouden ja kansanterveyden kannalta merkittävä, perustelen väitteeni.

Ongelman ytimen muodostavat trans-rasvahapot. Lähes kaikkien luonnossa esiintyvien tyydyttymättömien rasvojen kaksoissidokset ovat cis-asennossa. Näitä rasvoja sisältävät kasvi- ja kalaruuat ovat olleet ravintomme perusta kautta ihmisen kehityksen. Trans-asentoisten rasvahappojen lähteenä on ollut maitotuotteet ja märehtijöiden rasva. Märehtijöiden ruuansulatuskanavan bakteerit muuttavat kasvien cis-asentoiset rasvat trans-asentoon.

Tämän vuosisadan alussa tapahtui dramaattinen muutos ruuanvalmistuksessa, kun opittiin teollisessa mittakaavassa kovettamaan nestemäiset kasviöljyt.
Tässä prosessissa öljy kuumennetaan metallisen nikkelin läsnäollessa ja lisätään vetyä, jolloin osa kaksoissidoksista häviää ja osa muuttuu trans-asentoon. Lopputuloksena on voin kaltaista ainetta, josta tehdään margariinit ja uppopaisto- ja paistorasvat. Kokeellisesti ja epidemiologisesti on osoitettu, että trans-asentoisten rasvojen käyttö vaikuttaa epäsuotuisasti veren rasvoihin.

Laajassa yhdysvaltalaisten sairaanhoitajien tutkimuksessa runsaasti margariinia käyttävillä hoitajilla oli kolmanneksen enemmän sepelvaltimotautia kuin vähän margariinia käyttävillä hoitajilla.
Osittain vedytetyistä transrasvoista ei ole mitään tunnettua terveydellistä hyötyä, mutta haitat ovat kiistattomat. Ravinnossamme rasvojen kokonaiskulutuksen pitää vähentyä, mutta jos siirrytään keinotekoisiin trans-rasvoihin, voi ruuan keventymisestä jopa olla enempi haittaa kuin hyötyä!
Kauppojen hyllyillä olevissa pakkauksissa on merkintä, että tuotteessa on vähän tyydyttyneitä rasvoja ja vähän kolesterolia, vaikka tuotteet sisältäisivätkin terveydelle vaarallisia trans-rasvoja.

Hampurilaisravintolat paistavat yleensä annoksensa teollisesti muunnetuissa trans-rasvoissa. Samoin ihanat munkit rapeat keksit ja monet muut leipomotuotteet valmistetaan epäluonnollisissa aineissa. Meidän terveydestämme kiinnostuneiden kuluttajien edun mukaista olisi, että hampurilaisravintolat ja leipomot ilmoittaisivat selkeästi tuotteidensa sisältämät trans-rasvat.

Myös kevytlevitteiden valmistajien tulisi ilmoittaa pakkauksissaan trans-rasvojen määrä. Kotimainen rypsiöljy ja hieman kalliimpi oliiviöljy ovat erinomaisia aineksia ruuanvalmistuksessa. Jos haluan levittää leivän päälle jotain, käytän ohuelti voin ja rypsiöljyn seosta. Mitä vähemmän ruokaamme käsitellään kemiallisesti ja fysikaalisesti, sitä parempi.

Kaikki hampurilaisravintoloiden ja torilla olevien lörtsyvaunujen asiakkaat, liittykää yhteen vaatimaan trans-rasvojen käytön lopettamista!
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36864 kpl | Sivun latausaika: 0.001 sek (1.136 ms)