Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Ristiinnaulitseminen on nopea teloitusmenetelmä
10.10.1995, Yliopisto 43: 27
kuolemanrangaistus, jeesus, pääsiäinen,

Ristiinnaulitseminen on nopea teloitusmenetelmä
Esko Länsimies

Yliopisto-lehdessä on keskusteltu ristiinnaulitsemisesta, viimeksi 25.9.1995 numerossa 14/95. Insinööritieteiden edustaja esitti, että ristiinnaulittu kuolisi nestevajaukseen noin kolmen vuorokauden kuluessa. Kliinisenä fysiologina ja verenpaineen säätelyn tutkijana haluan kommentoida tuota väitettä.
Ihmisen roikottaminen käsistä ilman, että jalat voivat ottaa tukea, johtaa 20-40 minuutin kuluessa verenkierron romahtamiseen, tajuttomuuteen ja kuolemaan. Painovoiman vaikutuksesta veri pakkautuu alaruumiiseen. Kun lihaspumpun vaikutus puuttuu, veri jää alavartalon suuriin laskimoihin ja veriplasma tihkuu hiussuoniston läpi kudokseen. Viinin antaminen vielä nopeuttaa verenkierron romahdusta ja kuolemaa, sillä alkoholi laajentaa verisuonet. Mikäli ristin alaosassa on poikittainen puu, johon jalat voidaan tukea, pidentyy tajuttomuuden tulo tuntien päähän, Pohkeiden luiden katkaisu estää lihaspumpun hyödyntämisen ja lopettaa uhrin kärsimykset hyvin nopeasti.
Ristiinnaulitseminen ei julmuudessa eroa nyt esimerkiksi Yhdysvalloissa käytössä olevista teloitusmenetelmistä. Itse asiassa esimerkiksi raamatussa kuvattu oikeudenkäynti ja tuomion täytäntöönpano on monin verroin humaanisempi, kuin minkä kohteeksi tuhannet ja taas tuhannet syyttömät ja syylliset joutuvat. Siinä suhteessa raamatun kuvaama nstiinnaulitseminen ei ole erityisen merkittävä eikä ansaitsisi muistamista vielä kahden tuhannen vuoden päästä.
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 38794 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.980 ms)