Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Mies on kuin dopattu nainen
26.11.1995, Savon Sanomat
TERVE-kolumni,

Mies on kuin dopattu nainen

Paternalistinen eli miesvaltainen, lähi-idän paimentolaisten uskontoihin (juutalaisuus, kristinusko, islam) pohjautuva käsitys on, että ensin mieshahmoinen jumala loi miehen, jonka kylkiluusta sitten miehen yksinäisyyttä lievittämään väkerrettiin nainen. Eurooppalainen lisuke tässä alistamisoperaatiossa on Sigmund Freudin psykoanalyyttinen näkemys, että nainen on kikkeliä vailla oleva mies.

Mies olisi siis täydellinen, nainen vajaa. Onneksi luonnontiede ja sen osana lääketiede ei ole pelkästään dogmiuskoisten puuhastelua, vaan asioiden oikea olemus pyritään selvittämään. Tähän pyritään, vaikka saatu tieto pudottaisi pohjan maailmankuvaltamme.

Suvullisessa lisääntymisessä munasolu antaa siittiötä enempi DNA:ta muodostuvan yksilön evääksi. Jo silloin olisi pitänyt ymmärtää, että mies on naista vähemmän merkityksellinen elämän biologisesti tärkeimmässä prosessissa eli suvunjatkamisen tehtävässä. Vauva saa munasolun mitokondrioista DNA-täydennystä isän siittiön ja äidin munasolun tumista saamilleen geeneille.
Alkunsa saaneesta ihmissikiöstä tulee ilman häiritseviä tekijöitä tyttövauva.

Jos sikiö joutuu tietyille itsesyntyisille hormoneille alttiiksi, alkaa vauvan sukuelimissä ja muuallakin tapahtua muutoksia, joiden seurauksena syntyvä vauva onkin "poikkeava", siitä tulee poika! Tytöillä olevista rauhasista muodostuu poikien eturauhanen jne. Tämän "oikean" järjestyksen oivaltaminen auttaa ymmärtämään myös sen, miksi luonnon saastuminen ja sukuhormonien kaltaisten aineiden joutuminen ravinnon ja juomaveden mukana raskaana olevan naisen elimistöön johtaa erityisesti miehistä johtuvan hedelmättömyyden lisääntymiseen.

Ihmislajin säilymisen kannalta saattaa olla edullista, jos evoluution myötä naisen muuttuminen mieheksi hidastuu. Ihmisen elinkaarta voitaisiin silloin kuvata määreellä "progyyninen androgyyni". Ihminen eläisi ensimmäiset vuosikymmenet naisena ja muuttuisi sitten mieheksi. Jokaisella olisi siten mahdollisuus kokea sekä äitiys että isyys. Todellinen ja aito tasa-arvo toteutuisi aivan luonnollisella tavalla. Esittämäni ajatus ei ole omassa mielessäni syntynyt, vaan sen ovat esittäneet evoluutiobiologit. Sukupuolen vaihtaminen yksilökehityksen kuluessa ei ole lainkaan ennenkuulumatonta luonnossa.

Joka tapauksessa naisten alistaminen sillä verukkeella, että he ovat epätäydellisiä miehiä tai että heidät "on luotu miehen kylkiluusta" miehen halujen tyydyttämisen välikappaleeksi voidaan nyt lopettaa perättömänä paternalistisena hölynpölynä. Ollaan me miehet onnellisia siitä, että saamme elää tämän "oikean" ihmislajin rinnalla omine lisukkeinemme, syyttömiähän me itse niihin olemme.
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39678 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.946 ms)