Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Nyrkkeily on kiellettävä!
29.12.1995, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

Nyrkkeily on kiellettävä!

Kukko- ja koiratappelut olivat aikoinaan laillisia ja suosittujakin kansanhuveja. Kansojen sivistyessä ja valaistuessa viisaudessa tuollaiset huvit lopetettiin, kun todettiin ne sekä eläinten että katsojien arvoa halventaviksi.

Nyrkkeilyksi kutsutaan tointa, jossa kaksi ihmistä lähetetään toistensa kimppuun tavoitteena vastustajan vahingoittaminen niin, että hän jää alakynteen tai tulee taistelukyvyttömäksi. Jotkut edesvastuuttomat kansalaiset jopa kutsuvat tätä toimintaa urheiluksi ja houkuttelevat lapsia sen piiriin.
Viranomaisten on puututtava tähän, sillä ymmärrykseni mukaan tässä ja vain tässä "urheilulajissa" on sääntöjenmukaista iskeä toista osallistujaa nyrkillä päähän. Toisen vahingoittuminen, tajuttomuus tai jopa kuolema merkitsee voittopalkintoa eikä suinkaan jäähylle lähettämistä tai päähän lyöneen kilpailijan poissulkemista määräajaksi kilpailutoiminnan piiristä!

Jääkiekossa toista vahingoittanut voidaan haastaa oikeuteen. En muista, että tappiolle jäänyt nyrkkeilijä olisi koskaan haastanut käräjäoikeuteen voittaneen pahoinpitelijänsä!

Maailmassa kuolee vuosittain useita nyrkkeilijöitä välittömiin aivovammoihin ja hyvin suuri joukko kehäraakkeja on vuosikymmenien ajan aivovammaisina muiden avun varassa. Lastenlääkäriyhdistykset ja Lääkäriliitot kaikkialla maailmassa työskentelevät tarmokkaasti tehdäkseen tästä pahoinpitelyharrastuksesta lainsuojattoman.

Nyrkkeilystä toimeentulonsa saavat ja väkivallan perversiosta nauttivat puolustavat sanoen että lajin piiriin tuloja siinä toimiminen on täysin vapaaehtoista. Näin tietysti on, mutta lapsensa nyrkkeilysalille tuovan vanhemman mielenterveys tulisikin tutkia.

Yhdysvalloissa ja muualla ammattinyrkkeily on yksi harvoista köyhien nuorten poikien keinoista saada kuuluisuutta ja rahaa, joten vapaaehtoisuus on heidän kohdallaan hyvin suhteellinen.
Monissa muissakin harrastuksissa on vaara tarjolla, sanotaan. Tällöin mainitaan yleensä muut kamppailulajit, vuoristokiipeily ja moottoriurheilu. Otetaanpa rinnastukseksi aikaisemmin suositut eläinten väliset, usein kuolemaan johtavat tappelukilpailut.

Sivistyneessä maailmassa todettiin, että kahden eläimen asettaminen vastakkain niin, että toinen tai molemmat vahingoittuvat ja kokevat kipua, on julmaa. Julman toiminnan katsominen on katsojien ihmisarvoa halventavaa. Tällaisen toiminnan salliva yhteiskunta on myös halveksittava.
Jos joku yrittäisi saada kukko- tai koiratappelut laillisiksi ja vedonlyönnin kohteiksi Suomessa, hän joutuisi kaikkien eläinsuojelijoiden kiihkeän toiminnan maaliksi. Mutta kaksi ihmistä on mahdollista asettaa samaan kehään ja vielä lyödä vetoa siitä, kumpi saa enempi vahingoitettua toista! Karatessa kanssakilpailijaansa päähän lyönyt häviää ottelun automaattisesti.

On sanottu, että nyrkkeilyn kieltäminen ajaisi toiminnan pois valvonnan piiristä, maan alle. Vapaat kansalaiset tehkööt yksityisesti mitä hyvänsä. Jos kaksi ihmistä haluaa takoa toisiaan vaikka hansikkaat kädessä, niin siitä vaan. Ei pakkasella pakoteta hattua päähän tai itsensä sammuksiin juovaa rangaista!
Mutta se, että tätä toimintaa näytetään miljoonille katsojille televisiossa ja myydään mainostilaa hyödyttää pelkästään rahanahneita otteluiden järjestäjiä eikä sovi sivistysmaahan. Kun toiminta tapahtuisi yksityisesti, poissa julkisuuden valokeilasta ilman suuria taloudellisia arvoja, se loppuisi itsestään.

Tehdään nyrkkeily turvallisemmaksi, sanotaan. Ainoa keino on kieltää päähänlyönnit. Jos ottelija hipaiseekaan vastustajan päätä, päättyy ottelu päähän lyödyn kilpailijan voittoon. Mutta kukapa viitsisi katsoa, kun hikiset miehet heiluttelevat käsiään ja käpälöivät toistensa vartaloita. Jopa kreikkalais-roomalainen painikin olisi viehkompaa - tai ehkä ei nyt sentään.

Mitä nopeammin saadaan aikaan nyrkkeilyn täydellinen kielto, sen parempi. Sellainen harrastus ei kuulu sivistysvaltioon.

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 34908 kpl | Sivun latausaika: 0.004 sek (4.099 ms)