Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

(Lihavia) hiiriä ja ihmisiä
01.02.1996, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

(Lihavia) hiiriä ja ihmisiä

Ihmisellä ja hiirellä on yli 90 prosenttia yhteisiä geenejä, miltei pikkuserkkuja siis! Tuore havainto siitä, että lihavilta hiiriltä puuttui, mutta normaalipainoisilla hiirillä oli leptiiniksi kutsuttua hormonia, saattaa merkitä myös ihmisen obesiteetti- eli lihavuustutkimuksessa uutta läpimurtoa.
Tuo aine välittää ilmeisesti tiedon rasvakudoksesta aivoihin siitä, että ruokavarastot ovat täynnä. Hiireltä, jolta synnynnäisesti tuo välittäjäaine puuttuu, syödä pupeltaa, vaikka ruokavarastot ihon alla olisivatkin jo täynnä.
Noin joka viides aikuinen on ylipainoinen tai lihava. Näiden ihmisten määrä on lisääntymässä, vaikka meilläkin syödään entistä terveellisemmin. Kun ajattelemme ihmisen kehityshistoriaa, on itse asiassa ihmeellistä, että lihavia ei ole tämän enempää! Suurimman osan evoluutiotamme olemme eläneet ruuan puutteessa. Tämän seurauksena meillä on runsaasti nälästä varoittavia elimistön signaaleja, mutta ei nimeksikään yltäkylläisyydestä varoittavia.
Naisilla pyöreä ylipainoisuus on ollut biologisen tehtävän, äitiyden, välttämätön ehto. Siksi nykyinen naiskauneuden normi, nälkäkurkimaisuus, on hyvin vaarallinen. Se on ristiriidassa naisen kaikkien ominaisuuksien kanssa ja aivan ilmeisesti lisääntyvien syömishäiriöiden (bulimia, anorexia) yhteiskunnallinen ja torjuttavissa oleva syy.
Erityisesti miehille vatsan ympärille kertyvä läski on vaarallinen.
Tämä lihavuuden muoto yhdistetään metaboliseksi oireyhtymäksi kutsuttuun tilaan. Se on ilmeisesti osasyyllinen aikuistyypin diabeteksen, verenpainetaudin ja kohonneiden rasva-arvojen (kolesteroli, triglyseridi jne) kehittymiseen.
On arvioitu, että jos ylipaino saadaan putoamaan 10 prosenttia, edellä lueteltujen sairauksien lääkekustannukset vähenisivät viidenneksellä. Pelkästään tämä säästö olisi jo satoja miljoonia markkoja vuodessa maassamme.
Myös lasten ylipainoisuus on tulossa ongelmaksi. Bogalusa-tutkimuksen perusteella on arvioitu, että peruskoulunsa aikana lapset lisäävät painoaan, nyt 5-7 kiloa enemmän kuin 1970 luvulla koulunsa käyneet lapset.
Siki√∂kauteen ja imev√§isvaiheeseen liittyv√§t ilmi√∂t n√§ytt√§v√§t vaikuttavan koko el√§m√§√§mme. √Ąidinmaidon energiasis√§ll√∂st√§ vain seitsem√§n prosenttia tulee valkuaisaineista. √Ąidin maidon korvikkeissa ja valmiissa vauvan ruuissa t√§m√§ osuus on suurempi.
Imetyksestä muuhun ruokintaa siirtymisen pitäisi tapahtua hitaasti, koska runsaasti proteiineja sisältävä vauvanruoka lisää rasvasolujen määrää ja edistää ylipainoisuutta aikuisena. Lihavuuden ja ylipainon kanssa painiskelu on vaikeaa, kymmenen kilon ylipainoa kantavana voin tämän vakuuttaa.
Tavanomaisesta vieroitushoidosta (tupakka, alkoholi, lääkeriippuvuus) lihavuuden hoito poikkeaa siinä, että meidän on syötävä elääksemme; tupakka, viina ja muut riippuvuutta aiheuttavat aineet eivät ole elintärkeitä!
Lihavuus on tunnustettava kansantaudiksi, mutta senkään ongelman hoidossa ei saa syyllistää, vaan edistää koko yhteiskunnassa ennaltaehkäisyä, tukea lihavuuden tieteellistä tutkimista ja pysyvään tulokseen johtavien lääkkeettömien hoitomuotojen kehittämistä.
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36865 kpl | Sivun latausaika: 0.005 sek (4.533 ms)