Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Nuorten urheiluvalmennus - hyötyä vai haittaa?
25.10.1996, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

Nuorten urheiluvalmennus - hyötyä vai haittaa?

Kuopiossa syntyy tänä vuonna noin 1 100 lasta. Muutaman vuoden kuluttua he aloittavat erilaisia harrastuksia, musiikkia, tanssia, jääkiekkoa, jalkapalloa jne. Uusien harrastusten kirjo on lisääntynyt uskomattomalla vauhdilla - on itämaisia kamppailulajeja, taitouintia, ringetteä, sählyä - en edes tunnista kaikkia.
Vähentyvästä lapsimäärästä on löydyttävä harrastajat yhä monipuolistuvaan tarjontaan, Eri asioihin vihkiytyneet intomieliset ohjaajat yrittävät houkutella nuoria oman lajinsa ja harrastuksensa pariin. He vaativat veronmaksajia tukemaan juuri ja nimenomaan tätä harrastusta, koska "se pitää nuoret poissa rikollisuudesta, laiskuudesta ja huumeista."
Kun vastuullinen päättäjä yrittää nähdä kokonaisuuden ja toppuuttelee vaatijoita, saa päälleen "nuorisovihamielisen ja urheilun vastaisen" mainesanan.
Olen seurannut aktiivisesti tupakoinnin ja muiden huumeiden ympärillä käytävää keskustelua niin kotoisista kuin kansainvälisistä tiedotusvälineistä. Kaikkialla on syvä huoli peruskoulun yläasteikäisten lisääntyvästä tupakoinnista ja alkoholin käytöstä.
Yhdysvaltojen kansallisen syöpäinstituutin julkaisussa viime elokuussa oli raportti tupakoinnin aloittamiseen vaikuttavista tekijöistä 11-18 vuotiailla. Laajassa tutkimuksessa oli seurantakauden alussa tupakoimattomia nuoria 3 500. Heitä seurattiin neljän vuoden ajan. Valkoisista koululaisista 43 % kokeili tupakointia seurannan kuluessa. Kotiväen, erityisesti vanhemman sisaruksen tupakointi lisäsi alttiutta kokeiluun. Hyvän ystävän tupakointi lisäsi vielä voimakkaammin kokeilualttiutta.
Keskimääräistä selvästi parempi koulumenestys suojeli tupakoinnin aloittamiselta. Keskiarvoa selvästi huonompi menestys lisäsi tupakoinnin aloittamisen vaaran kolminkertaiseksi.
Erinomaisen mielenkiintoinen oli havainto, että osallistuminen ohjattuun urheiluharrastukseen lisäsi tupakoinnin aloittamisen alttiutta! Ero oli vain kolme prosenttiyksikköä, mutta kuitenkin tilastollisen merkittävyyden rajalla. Meille on tähän mennessä uskoteltu, että nuoren saaminen aktiivisen urheiluharrastuksen pariin suojaa elintapavammaisuudelta, mutta tämä tutkimus viittaa aivan päinvastaiseen suuntaan!
Kyselin nuorten liikunnan parissa toimineilta olisiko tällainen tulos meillä mahdollinen. Heidän mielestään löydös voisi olla totta Kuopiossakin. Erityisesti joukkuelajien harrastajilla on kilpailumatkoilla mukana myös rajuja rentoutumiskeinoja.
Merkittävä osa jääkiekon nuorista harrastajista käyttää purutupakkaa, koska sen uskotaan antavan potkua luistimeen ja aggressiivisuutta kohtaamistilanteissa.
Valtio on leikannut SLU:n (Suomen Liikunta ja Urheilu) kautta jaettavien rahojen määrää kymmenillä miljoonilla markoilla. Raimo Sailas on ilmoittanut, että niukkeneva suuntaus jatkuu ainakin niin kauan, kunnes esimerkiksi urheilun doping-ongelma saadaan kuriin.
Mielestäni osana tätä oman pesän siivoamista tulee poistaa sanomalehtien "urheilusivuilta" ja television "urheiluohjelmista" tupakkatehtaiden näkyvällä tuella tapahtuvien toimintojen esittely.
Aktiivisen liikuntaharrastuksen omaksuminen nuorena antaa hyvän pohjan koko elämän kestävälle kyvylle nauttia omasta ruumiista. Mielekäs liikkuminen on hyvän mielenterveyden ja mielihyvää tuottavien älyllisten toimintojen välttämätön ehto. Tämänkaltaisen toiminnan edistäminen on Kuopion kaupungin tehtävä.
Urheiluharrastuksesta yksilön ja yhteiskunnan saama hyöty ja siihen toimintaan sijoitettava rahamäärä eivät ole kovinkaan suuressa korrelaatiossa toisiinsa.
Voipi olla, että muutaman vuoden ajan kestävä julkisen rahoituksen nollaaminen toisi Kuopion urheilulle enemmän hyötyä kuin kymmenien miljoonien panostukset, mitä ollaan esittämässä lähivuosille.
© Esko Länsimies | Kävijöitä 29803 kpl | Sivun latausaika: 0.003 sek (3.101 ms)