Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Tärkeä ekologinen lokero
07.11.1996, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

Tärkeä ekologinen lokero

Vaginassa eli emättimessä naisen elimistö kohtaa ulkomaailman. Limakalvon verhoamassa ontelossa vallitsevilla olosuhteilla estetään ulkomaailman bakteereiden, hiivojen ja muiden sairauksia aiheuttavien tekijöiden pääsy elimistön sisälle.
Tuoreessa Ruotsin lääkärilehdessä (4311996) Uumajan yliopistosairaalan ylilääkäri Inga Sjöberg käyttää termiä vaginan ekologia. Tätä ekologista puhtautta puolustavat kolme tekijää, bakteerikanta, emätinerite ja limakalvo.
Melko tarkalleen 100 vuotta sitten Döderlein viljeli emättimen eritteitä bakteeri maljalla. Hän tunnisti happea suosivat maitohappobakteerit. Terveiden naisten emättimestä on eristetty noin 5000 erilaista bakteeria, joista noin 1500 ei ole pystytty tunnistamaan.
Ei ole aivan sattumaa, että vaginan bakteerifloraa on kutsuttu "bakteriologin painajaiseksi."
Maitohappobakteereita (laktobasillit) on pidetty tärkeimpinä emättimen happamuutta lisäävistä tekijöistä. Ne hajoittavat limakalvojen sokerin kaltaisen glykogeenin maitohapoiksi. Ilmeisesti kuitenkin myös rasvahapot ovat tärkeitä.
Laktobasillit tuhoavat muun muassa tippurin aiheuttavia gonokokkeja. Laktobasillien tuottama vetyperoksidi tuhoaa myös muita taudinaiheuttajia.
Maitohappobakteereiden moninaiset edut ovat johtaneet siihen, että tarjolla on suuri joukko erilaisia terveys- ja luontaistuotteita, joiden väitetään normalisoivan emättimen toimintaa.
Laktobasillien kirjo on kuitenkin yksilöllinen, joten omalle elimistölle vieraan bakteerin ymppääminen voi olla jopa haitallista.
Antibioottihoitojen yhteydessä maitohappobakteerit saattavat tuhoutua, jolloin hiivat saavat tilaaja valtaavat emättimen.
Antibioottihoitoja ei tule käyttää kevyin indikaatioin. Muuttunut bakteeri- ja hiivakanta pyrkii säilymään jopa
kuukausien ajan, vaikka varsinaisia oireita ei olisikaan.
Emättimen limakalvo erittää nestettä, jossa on erilaisia bakteerien kasvun kannalta tärkeitä aineita. Kuukautiskierron aikaiset hormonipitoisuuden vaihtelut vaikuttavat eritteen määrään ja laatuun.
Limakalvon paksuus ja sen solujen hormonien sitomiskyky vaihtelevat iän ja hormonihoitojen myötä. Luonnollinen maitohappobakteerikanta on mahdollinen vain riittävän estrogeenitason vallitessa.
Ehkäisytabletit aiheuttavat emättimen limakalvon ohentumisen ja altistavat siten hiivatulehduksille. Toisaalta usein toistuvat yhdynnät aiheuttavat infektioita aivan samasta syystä, emättimen limakalvo yksinkertaisesti kuluu ohueksi. Ehkäisyn ja ehkäisytarpeen välinen syy-seuraussuhde ei olekaan selkeä.
Meidän on huolehdittava ympäröivän luonnon ekologisten lokeroiden puhtaudesta ja aitoudesta.
Myös ihmisen olemassaolon ja mielihyvän kannalta oleellisen tärkeän elimen ekologista puhtautta ja aitoutta tulee puolustaa. Antibioottihoitoja tulee välttää niin paljon, kuin mahdollista.
Ehkäisytablettien käyttö saattaa vaikuttaa haitallisesti emättimen limakalvoihin. Ei pidä "mennä saunaan, ennen kuin se on lämmin" - käyttääkseni vähän ontuvaa vertausta.
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 38794 kpl | Sivun latausaika: 0.001 sek (1.491 ms)