Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Nyrkkeilyssä on tarkoitus vahingoittaa toista
13.01.1996, Savon Sanomat
Vastine TERVE! -palstan 29.12.1995 nyrkkeilyjutun kritiikkiin

Nyrkkeilyssä on tarkoitus vahingoittaa toista

Käsittelin Terve -palstallani (29.12.1995) nyrkkeilyä arvostetun Nature -tiedelehden (19.10.1995) pääkirjoituksen innoittamana. Monet nyrkkeilyn ystävät vetivät porot sieraimiinsa, niinkuin sattuvasti sanotaan (Matinen 4.1. ja Pirinen 11.1.)

Pitkien vastineiden sanatulvaan hukkuu kristallin kirkas pääasia: jos mäkihypyssä tulee päävamma, on kyseessä tapaturma, siihen ei lajissa pyritä, vaan pyritään pysymään pystyssä suorituksen loppuun asti. Ja hypyn tekevä urheilija itse on se, joka vammautuu.

Nyrkkeilyssä pyritään lyömään vastustajaa päähän mahdollisimman monta kertaa. Jokaisesta suojauksen lävistäneestä ja aivoja täräyttävästä iskusta saa pisteen. Eniten pisteitä saanut on voittaja. Aivojen vammautuminen kohtaa ottelijan objektia, ei nyrkkeilijää itseään eli subjektia.

Tämän yksinkertaisemmin en pysty perustelemaan nyrkkeilyn ja urheilulajien välistä eroa.

Muuten, käsi on liian hieno elin käytettäväksi toisten hakkaamiseen, ihan kuin kännykällä taottaisiin nauloja seinään! Jos laji pitää säilyttää Suomessa, annettakoon nyrkkeilijälle pehmustetut pesäpallomailat. Lyökööt niillä toisiaan, ettei kädet vahingoitu. Kanssakilpailijoidensa aivojen kunnosta he eivät tunnukaan olevan kiinnostuneita!

ESKO L√ĄNSIMIES
Hakusanat

nyrkkeily
urheilu

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 34077 kpl | Sivun latausaika: 0.004 sek (3.811 ms)