Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Ystäväni Munuais-Erkki
04.05.1996, Savon Sanomat
Vastaus Erkki Lampaisen moitteisiin 1.5 priorisointia käsittelevästä palstakirjoituksestani 30.4

Ystäväni Munuais-Erkki

Mainio lääkäri Erkki Lampainen moitiskeli Terve-palstakirjoitustani (SS 30.4.1996 "Onko hoidosta aina hyötyä potilaalle?") kirjeessään (SS 1.5.1996). Hän toivoi minun pyytävän anteeksi iäkkäiltä suomalaisilta, erityisesti keinomunuaispotilailta.

Palstani loppulauseet kuuluivat "Suomi on ainoa maa, jossa laman aikana yli 70-vuotiaiden vaativimmat keinomunuaishoidot ovat lisääntyneet. Olisiko siihen käytetty resurssi ollut mahdollista käyttää hyödyllisemmin jollain muulla tavalla tai mitkä potilaat on jouduttu jättämään hoidotta, jotta nuo hemodialyysit ovat olleet mahdollisia?"

Tällä vuosikymmenellä KYSin kustannukset Kuopion läänin kunnille ovat pienentyneet 12 %:a eli noin 90 miljoonaa markkaa. Jokainen pohjoissavolainen maksoi viime vuonna 340 markkaa vähemmän vaativimmasta erikoissairaanhoidosta (johon myös munuaisdialyysit kuuluvat) kuin vuonna 1990.

Tuo 90 miljoonan markan säästö ei ole syntynyt pelkästään tehostamalla ja lisäämällä työttömien hoitajien määrää. On jouduttu lykkäämään tai jättämään ilman erikoissairaanhoidon palveluja joitakin potilaita. Eivätkö myös psykiatrista hoitoa, lonkkaproteesia tai kaihileikkausta tarvitsevat ole turvanneet tämän maan olemassaoloa ja rakentaneet sitä omalla työllään, ystäväni Erkki? Nämä hoidot ovat vähentyneet, jonot pidentyneet, potilaat poissa heille tarpeellisesta sairaalahoidosta.

Kun julkinen sektori velkaantuu 1000 miljoonaa markkaa viikossa, on pakko tarkastella jokaista menoerää. Mikään ryhmä ei ole tarkastelun ulkopuolella eikä mikään ole pyhää, ei myöskään iäkkäät munuaispotilaat.

Kun munuaishoitoja on lisätty, niin jostakin on pitänyt luopua, jotkut potilaat ovat jääneet ilman heille tarpeellista ja välttämätöntä hoitoa, muuten ei kymmenien miljoonien säästöjä olisi saatu aikaan! Priorisointikeskustelu on juuri tätä, meidän on asetettava rinnakkain kaksi tarpeellista, hyödyllistä ja jopa välttämätöntä asiaa. Meidän on asetettava rinnakkain kaksi tehtävää, joiden keskinäinen arvottaminen on lähes mahdotonta. Mutta valintoja on pystyttävä tekemään. Jotta potilas nimeltä Suomen kansa pelastuu, on kipeitäkin toimenpiteitä tehtävä. Hyssyttelyn ja hurskastelun aika on ohitse!

ESKO L√ĄNSIMIES
Terve-palstan
kirjoittajalääkäri
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36490 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.645 ms)