Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Lasten päihdeongelmat ja moottoriurheilun tupakkasponsorit
02.09.1996, Ilta-Sanomat
BMJ:n mukaan tehty juttu, ei mennyt HS:iin

Lasten päihdeongelmat ja moottoriurheilun tupakkasponsorit

Nuorten päihdeongelmat ovat lisääntvmässä nopeasti ainakin Englannissa, Yhdysvalloissa ja meillä Suomessa. Huolestuttavan suuntauksen takana olevia syitä on monia, tärkeimpinä ehkä yhteiskuntiemme taloudellinen ja aatteellinen vararikko.

Siihen ongelmavyyhteen on vaikeaa vaikuttaa nopeasti, sillä kaikkien keskinkertaisuuksien yhteenliittymät estävät sen. He vastustavat muutoksia ja pitävät huolen siitä, että "saavutettuja etuja" ei karsita.

Englannin lääkärilehti (BMJ 17.8.1996) osoittaa, että tupakan mainostaminen esimerkiksi urheilukilpailujen yhteydessä lisää lasten ja nuorten alttiutta aloittaa tupakointikokeilut ja jäädä nikotiini-huumeen koukkuun. Nikotiini-riippuvuus on portti muuhun huumeriippuvuuteen.

Televisiossa esitettävien kansainvälisten moottorikilpailujen yhteydessä tupakkamainokset ovat esillä näyttävästi. Nuorison päihdekäyttäytymisestä huolestuneiden tahojen tulee vaatia tupakkamainoksia näyttävien moottorikilpailujen poistamista Yleisradion ja MTV:n kanavilta. Vastuullisten ohjelmatuottajien on tunnettava myös yhteiskunnallinen vastuunsa.

Värikkäissä pakkauksissa myytävät alkoholipitoiset "virvoitusjuomat" tulee poistaa myynnistä. British Medical Journalin raportin mukaan päihtyneistä peruskoulun yläasteikäistä lapsista kolmannes oli käyttänyt juuri niitä. Popalkoholien suosio oli voimakkaassa kasvussa.

Jos ei löydy tahtoa edes näiden nikotiinin ja alkoholin käytön kasvua hillitsevien toimenpiteiden toteuttamiseksi, niin aika turhaa on kuvitella onnistumisia muidenkaan päihteiden käytön rajoittamisessa.

Esko Länsimies
ylilääkäri
dosentti
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 34077 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.598 ms)