Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Kunnalliset palvelut ja tunnustukselliset palvelut
07.03.1997, Savon Sanomat
Vastine kritiikkiin

Kunnalliset palvelut ja tunnustukselliset palvelut

En pidä kunnallisten palvelujen tuottamisen kannalta hyvänä, että tunnustuksellinen uskonnollisuus yhdistetään kuntaorganisaatioon. Siksi kritisoin Kaupunginhallituksen päätöstä kytkeä Kuopion perustamisen vuosijuhlaan kirkollisia menoja. Lehden päätoimittaja käytti koko nelipalstaisen kolumninsa (5.3.1997) osoittaakseen, että olin väärässä arvostellessani uskonnon liittämistä kunnan toimintoihin.

Vaatimuksellani kunnan ja uskonnon eriyttämisestä en tarkoita sitä, että kuntaorganisaatiossa toimivat viranhaltijat ja luottamushenkilöt eivät voisi olla "uskovaisia" toimiessaan kuopiolaisten parhaaksi. Kukin rukoilkoon tai suitsuttakoon tahtonsa mukaan vaikkapa parantaakseen työllisyyttä ja edistääkseen elinkeinotoimintaa. Uusi Kuntalakikin edellyttää, että kuntalaisten ja heidän yhteisöjensä (kansalaisjärjestöjen) vilpitön yhteisen hyvän edistämisen tahto on valjastettava kunnan kehittämisen hyväksi. Mutta on tarkasti erotettava kunnan ja kuntalaisten hyvä kunkin järjestön ja aatteen arvoista ja tavoitteista.

Otan pari esimerkkiä siitä, mihin vahva uskonnollinen sitoutuminen on johtanut yhteiskunnan peruspalveluiden tuottamisessa. Jotkin kristillisen kirkon oppeja tiukasti tulkitsevat ja noudattavat yhteisöt ja yksilöt eivät hyväksy ehkäisyä, verensiirtoa, aborttia jne. Kirkon ja uskovaisten sormet syyhyävät päästä säätelemään esimerkiksi näitä asioita. Yhdysvalloissa kristillisiin perusarvoihin nojaavien liikkeiden jäsenet ovat räjäyttäneet naistentautien poliklinikoita ja ampuneet abortteja tekeviä lääkäreitä - meillä ei vielä.

Suomen lääke- ja luonnontieteet ovat nousseet maailman parhaimmistoon, kiitos koulujemme vahvan pohjatyön, joka on perustunut uskonnollisista arvoista vapaaseen käsitykseen esimerkiksi auringon ja maan suhteesta, ihmisen evoluutiosta jne. Luterilaisessa kirkossa Suomessa toimii vahva kreationistinen (luomiskertomukseen uskova) liike, jonka tarkoituksena on Yhdysvaltojen mallin mukaan vetää käsijarru päälle esimerkiksi peruskoulujen luonnontieteen kirjavalintojen yhteydessä.

En ymmärrä, miksi tavaratalojen myyjien lapsille äitien vapaat sunnuntait ovat merkittävämpiä, kuin sairaanhoitajien tai palomiesten lapsille. Uskontojen edusmiehillä tuntuu olevan vahva halu hallita ihmisten käyttäytymistä niin ruokapöydässä, pukeutumisessa, vuoteen iloissa, lapsille annettavassa opetuksessa jne.

Etninen sorto, naisten alistaminen ja antroposentrismi (ihmisen aseman korostaminen) saavat selkeästi käytevoimansa tunnustuksellisista uskonnollisuudesta. Viime vuonna valmistunut selvitys suomalaisten koululaisten rasistisista asenteista paljasti, että uskonnottoman elämänkatsomustiedon valinneilla oppilailla ei ollut rasistisia asenteita. Perinteisillä uskontotunneilla olleilla muukalaisviha ja suvaitsemattomuus olivat hämmästyttävän yleisiä.

Ajattelevan ihmisen oleellinen ominaisuus on vapaa tahto. Uskonnosta vapaa pyrkimys hyvään perustuu vaihtoehtojen sallimiseen ja yksilön itsensä valitsemaan "oikeaan" vaihtoehtoon. Uskontoon pohjautuva toiminta ei perustu vapaaseen tahtoon, se antaa yhden ja vain yhden "oikean" valinnan, joka määräytyy sellaisten arvojen ja sääntöjen perusteella, mitkä laadittiin tuhansia vuosia sitten. "Väärin" valinneita rangaistaan paitsi tässä maailmassa myös tulevassa, rangaistus on ikuinen eikä valitusoikeutta ole.

En halua minkään fanaattisuuden sallivan uskonnon tai oppijärjestelmän pääsevän ohjaamaan esimerkiksi kuopiolaista terveydenhoitoa tai koulutusta. Jokainen kunnan työntekijä ja luottamushenkilö päättäköön ihan itse, ilman Kaupunginhallituksen patistelua, milloin ja millaiseen kirkonmenoon haluaa osallistua tai olla osallistumatta. Kuopion kaupungin palveluorganisaatiossa noudatettavista arvoista päätetään valtuustosalissa.

ESKO L√ĄNSIMIES
Kuopio


Hakusanat

uskonto
kunta

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36496 kpl | Sivun latausaika: 0.011 sek (10.933 ms)