Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Luonto kärsii kultakoruista
30.06.1997, Ilta-Sanomat
Global Response-järjestön vetoomus alkuasukkaiden elinympäristön tuhoamisesta syaanilla. Kultaseppien valtakunnallinen järjestö reagoi lähettämäänni kirjoitukseen.

Syyskuussa 2013 EU:n alueelle (Bulgaria?) on tarkoitus aloittaa laajamittainen kullan tuottaminen. Nyt paikalliset alkuasukkaat ovat EU:n kansalaisia.

Luonto kärsii kultakoruista

Kultaisen sormi-, nenä tai korvarenkaan tekeminen aiheuttaa suuria ja pysyviä vaurioita luonnolle siellä, missä kulta erotellaan malmista kemiallisesti.

Yhden kultagramman tuottaminen vaatii viiden tuhannen malmikilon liuottamista syanidiin. Samalla malmista liukenee pohjaveteen ja ravintoketjuumme vaarallisia metalleja (arseenia, nikkeliä, lyijvä, uraania ja elohopeaa), jotka ovat muutoin liukenemattomia.

Ainakin Amazonin alueella, Turkissa, Yhdysvalloissa ja ehkäpä Lemmenjoellakin ympäristöongelmat ovat todellisuutta. Kultaa kaivetaan muutama vuosi, mutta raskasmetallit säilyvät paikallisten asukkaiden ja eläinten riesana satoja vuosia.

Olkaamme onnellisia, että Suomessa ei ole löytynyt enempää kultaa. Kesän hääparit, ostakaa mahdollisimmat kevyet kultasormukset. Mitä kevyemmät, sitä vähemmän ympäristöongelmia.

Esko Länsimies
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36864 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.541 ms)