Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Miinakieltoon liityttävä
30.08.1997, Helsingin Sanomat
(ei kuvausta)

Miinakieltoon liityttävä

Aseen kehittäminen, rakentaminen, asentaminen ja käyttäminen maksaa sadannen osan siitä, mitä maksaa aseen purkaminen ja vaarattomaksi saattaminen. Maamiinan rakentaminen maksaa halvimmillaan 20 markkaa, mutta sen vaarattomaksi tekeminen maksaa 6 000 markkaa.

Viittä tuhatta raivattua miinaa kohden yksi raivaaja kuolee ja kaksi vammautuu. Nykyisellä miinojen eliminointivauhdilla kestää 1 000 vuotta, ennen kuin maapallolla ei olisi ainoatakaan miinaa viritettynä. Tosin nykyisin jokaista vaarattomaksi tehtyä miinaa kohden asennetaan kymmenen uutta!

Vuoden jokaisena viikkona silpoutuu 500 ihmistä miinojen räjähdyksiin, heistä 400 on siviilejä (lapsia, naisia, miehiä) ja vain 100 on sotilastehtävissä. Entä millaisia kärsimyksiä onkaan miinoihin astuneilla eläimillä?

Suomella väitetään olevan erityinen syy ja kyky säilyttää itsellään maamiinojen käyttöoikeus. Uskotellaan, että miinojen asentaminen tapahtuu meillä tarkasti kirjallisten ohjeiden mukaan ja karttaan merkiten, jolloin myös niiden purkaminen, olipa kyseessä oman tai valloittaja-armeijan pioneerit, onnistuu turvallisesti.

Olemme voineet viime aikoina ihmetellen seurata, miten huolimattomasti armeijamme eliminoi "ylijäämä-ammukset" vuosikymmenten aikana. Dumppauksen aikana ei todellakaan ollut kiirettä eikä uhkaa, mutta eipä vaan tunnu löytyvän pommit ja kranaatit sieltä missä niiden piti papereiden ja ohjeiden mukaan olla. Kunhan nyt löytyisivät ensin nuo paperitkin...

ESKO L√ĄNSIMIES
dosentti
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36864 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.607 ms)