Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Koulujen ilkivalta ja oppikirjakurjuus
25.10.1997, Savon Sanomat
(ei kuvausta)

Koulujen ilkivalta ja oppikirjakurjuus

Kuopiossakin joudutaan miettimään, miten voidaan sopeuttaa menot käytettävissä oleviin voimavaroihin. Kokemukset opettajien lomautuksista olivat huonot eikä todellista säästöä synny, jos opettajat kiirehtivät työttömyyskassalle heti mahdollisen lomautuksen alkaessa. Palkkamenot ja koulurakennusten menot ovat kiinteitä ja kouluorganisaation päätösvallan ulkopuolella. Siksi on säästettävä vähäisistä käyttövaroista, eli käytännössä oppikirjoissa.

On kouluilla ja itse koululaisilla kuitenkin eräs keino, jolla rahaa voidaan säästää ja siten mahdollistaa uusien kirjojen ja kunnollisten tietokoneiden ja ohjelmistojen hankintoja!

Kouluissa tehtävä ilkivalta, ikkunoiden ja lamppujen rikkominen, töhriminen ja vastaava maksaa koulua kohden tuhansia ja jopa kymmeniä tuhansia markkoja vuodessa.

Nämä kustannukset ovat teknisen toimen talousarviossa ja voidaan sieltä selkeästi määritellä.

Jokainen kouluyhteisö - oppilaat, henkilökunta ja vanhemmat - voivat sopia, että tästä eteenpäin koulullamme ei harjoiteta ilkivaltaa, rikkomista ja töhrimistä. Säästyneet rahat luvataan siirtää kouluille käyttömenojen lisäyksenä esim. ensi elokuussa.

Yksikään meistä älköön suvaitko ja salliko herjuutta, vaan rikkojat kärytettäköön välittömästi ("zero-tolerance").

Jos kaikki se tarmo millä jo ennakkoon on arvosteltu koulutuslautakunnan tyhmiä säästöpäätöksiä, käytetään kouluympäristön siistinä ja ehjänä säilyttämiseen, jää rahaa järkeviin kohteisiin tyhmyyksien korjaamisen sijasta!

ESKO L√ĄNSIMIES
koulutuslautakunnan jäsen
(kesk.) Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39676 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.882 ms)