Artikkelit
El Niño ja valaiden sukupuutto
12.11.1997, Elonkehä
Antarktiksen ekologian muutos ja ilmaston häiriintyminen
El Niño ja valaiden sukupuutto
Tulevien kuuden kuukauden aikana oletetaan maapallollamme vallitsevan aiemmin kokematon poikkeavien säätilojen jakso. Syyksi ilmoitetaan EI Niñona tunnetun, muutaman vuoden välein esiintyvän ilmiön vahvistumisen. Kun lson valtameren eteläisen osan lämpötila kohoaa, meri- ja tuulivirtaukset poikkeavat vakiintuneilta reiteltään. Seurauksena on sateiden, myrskyjen ja kuivuuden esiintyminen väärissä paikoissa epätavallisina aikoina. Mutta miksi nämä jo kauan tunnetut säiden vaihtelut ovat nyt aikaisempaa rajumpia? Onko ihminen toiminnallaan osasyyllinen? Voisimmeko tehdä jotain?
Etelämannerta ympäröivän merialueen olosuhteita on voitu seurata satelliiteista noin 20 vuoden ajan. Aikaisemmalta ajalta on olemassa pitkiä havaintosarjoja valaanpyytäjien saalistilastoissa. On voitu osoittaa, että Antarktista ympäröivä jääpeite on supistunut tuhansia kilometrejä toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä.
Voisiko teollinen ja häikäilemätön valaanpyynti olla osittain vaikuttamassa tapahtuneisiin muutoksiin? Muutamassa vuosikymmenessä valaskannat metsästettiin 90-100 -prosenttisesti eli sukupuuttoon tai sen partaalle. Aiemmin valtaisat valaslaumat "laidunsivat" laajoilla meriulapoilla planktonia. Planktonin tuotannon ja valaiden määrän välillä vallitsi herkkä tasapaino. Kun valaat teurastettiin naisten hajuvesien raaka-aineiksi ja muihin yhtä merkityksettömiin tarkoituksiin, seurauksena oli planktonin ekologisen tasapainon räjähdysmäinen rikkoutuminen.
Voisi ajatella hypoteesia, että planktonin runsastuminen, auringon säteily ja säteilyn aallonpitoisuuksien muutokset otsonikadon vuoksi ovat saattaneet aiheuttaa muutoksia veden pintalämpötilassa ja haihtumisessa. Tästä olisi seurannut merivirtojen suunnan ja nopeuden muutoksia ja EI Niñon syklisyyden häiriintymisen elementit ovat kasassa.
Mitä voimme tehdä?
1. Merinisäkkäiden pyynti lopetetaan täydellisesti kaikkialla ilman mitään varaumia.
2. Otsonikatoa aiheuttavien kemikaalien tuontanto ja käyttö lopetetaan kaikkialla, myös entisen Neuvostoliiton, Kiinan ja muiden luonnonsuojelun kannalta kehittymättömien maiden alueella.
3. Yhdysvaltojen on hyväksyttävä Kiotossa hiidioksidisopimus eli USA:n on lisättävä polttoaineiden verotusta niin, että bensiinin hinta on sama kuin Euroopassa.
4. On varauduttava lähettämään katastrofiapua ja vastaanottamaan ympäristöpakolaisia.
Esko Länsimies
ylilääkäri, dosentti
Kuopio