Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Sotilasliikenteen päästöt ovat iso ongelma
26.11.1997, Savon Sanomat
Science-lehden artikkelista kumpuava huoli

Sotilasliikenteen päästöt ovat iso ongelma

Maailman poliittisten johtajien oikeana (ehkä jopa aitona) pyrkimyksenä on vähentää liikenteen hiili-, typpi- ja rikkioksidien päästöjä. Syyttävää sormea on useimmiten heristetty yksityisautoilulle. On olemassa kuitenkin ilma- ja meriliikenne ja erityisesti sotilasliikenne, jonka päästöt ovat huomattavasti suurempi ongelma, kuin meidän on sallittu ymmärtää.

Maailman merillä savuttaa n. 20 000 suurta dieselkonetta vauhdittamassa sota-aluksia (Science 31.10.97). Ne tuottavat lähes kolmanneksen koko meriliikenteen NOX-ja SOX-päästöistä. Meriliikenteen päästöt leviävät satoja kilometrejä, joten Itämeren tyhjänpäiväinen viinarallia ja "porauslautat", puhumattakaan NATO:n miinaharjoituksista, on aivan oikeasti uhkana Suomelle ja suomalaisille. Varsinkin, kun niistä mikään ei oikeasti edistä ihmisten hyvinvointia, pikemminkin päinvastoin.

Oman lukunsa muodostavat sotilasilmailun päästöt, jotka ovat valtavat - ei vain

lentäessä, vaan myös koneiden jäänestossa ja huolimattomassa tankkauksessa (vrt. Eesti). Hyvin korkealla lentävien tiedustelukoneiden päästöt ovat erityisen vaarallisia joutuessaan suoraan otsonikerrokseen.

Siviili-ilmailun käyttämissä korkeuksissa tapahtuvat päästöt neutraloituvat jossain määrin, mutta otsonikerrokseen joutuvat pakokaasut ovat lähes ikuisia tuhotessaan molekyyli molekyyliltä melanomalta suojaavan kerroksen.

Sotilaallisen toiminnan aiheuttamien ympäristötuhojen vuoksi voi todeta, että maanpuolustus ja maan (=elämän) puolustus ovat toisensa poissulkevia asioita. Minusta maan puolustaminen on tärkeämpää kuin maanpuolustus.

Mitä hyötyä on vapaudesta, jos sen puolustamiseen käytetään teknologiaa, joka ei jätä ketään eikä mitään elämään?

ESKO L√ĄNSIMIES
ylilääkäri
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39676 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (2.084 ms)