Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Malttia lynkkausmentaliteettiin
14.03.1998, Savon Sanomat
Pedofiilien kastrointi-puheisiin malttia

Malttia lynkkausmentaliteettiin

Keskustelu rikosten ja rangaistusten suhteellisuudesta on vellonut kovinkin kiivaana. Jollain viestintäkanavalla pikkujulkkis vaati raiskaajien ja lapsiin sekaantujien välitöntä kastrointia jopa ennen oikeudenkäyntejä. Ilmeisesti ihan tosissaan on vaadittu tuhansia vuosia sitten käytössä olleen "silmä silmästä, hammas hampaasta" periaatteen palauttamista.

Tarkastellaan ihan rauhallisesti, millaisia ongelmia kohtaamme, jos etenemme lasten vahingoittamisten kohdalla tätä tietä loogiseen loppuun saakka. Jos osoitetuissa lapsiin kohdistuneissa sekaantumistapauksissa poistetaan "sekaantumiselimet", niin mikä elin poistetaan, kun raskaana oleva äiti juo sikiönsä aivovammaiseksi tai isä autossa tupakoiden aiheuttaa lapselleen keuhkosairauden?

Entä mikä elin poistetaan, kun koulutoveri kiusaamisellaan aiheuttaa lapselle masennuksen tai ajaa hänet itsetuhoiseen käyttäytymiseen?

Entä mikä elin poistetaan kioskikauppiaalta, joka myy savukkeita kappaleittain aiheuttaen nikotiiniriippuvuuden, jonka seurauksena lapsi menehtyy ennenaikaisesti keuhkosyöpään?

Entä miten rangaistaan urheilujohtajaa, joka oman keskinkertaisuuden korvikkeeksi painostaa lahjakkaan nuoren liian varhaiselle tähtiuralle, jonka päätteeksi lapsesta tulee hylkiöpornotähti?

Tunteet ovat ihana asia, mutta tunteiden vallassa ei saa tehdä ratkaisuja, joiden seuraukset voivat olla yhteiskuntamme perusteita horjuttavia. Tunteisiin vetoamalla tiedotusvälineiden ja pikkupoliitikkojen on helppo saada pikavoittoja.

Todellisen vaikuttamisen ja johtajuuden tie on tyyten toisenlainen. Se vaatii myös rohkeaa poikittainoloa, eikä myötävirtaan kellumista tai yhteisen mölykuoron mukana huutamista.

ESKO L√ĄNSIMIES
Kuopio
Hakusanat

pedofiili
raiskaus

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39677 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.959 ms)