Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Ydinvoimaloita ei tarvita Suomeen enää lisää
27.08.1998, Aamulehti
A. Royn ja Freeman Dysonin innoittamana
Lopussa mainittu sähköpostiosoite on korjattu joulukuussa 2012, jolloin Freeman Dyson täytti 89 vuotta - ja on edelleen ajankohtainen

Ydinvoimaloita ei tarvita Suomeen enää lisää

Ydinaseet ja ydinenergia ovat pohjimmiltaan samanlaisia harha-askelia tieteen ja teknologian soveltamisen mutkikkaalla polulla. Kirjailija A. Royn kirjoitus (HS 23.8.1998) ja fyysikko Freeman Dysonin ajatukset (Imagined Worlds, Harvard University Press, 1997) osoittavat selvästi ydinaseiden ja ydinenergian kyvyttömyyden ratkaista mitään niistä ongelmista, joita ihmiskunta nyt ja tulevaisuudessa kohtaa.

Koska Dysonin kirja on vähemmän tuttu suomalaisille lukijoille, tuon siitä esiin pari kohtaa. Ydinenergiasta hän toteaa: "Ydinenergia edisti pahaa, koska se jäi rikkaiden hallitusten ja yhtiöiden välineeksi, hyvinvoivien leluksi (allekirjoittaneen suomennos)." Myöhemmin Dyson toteaa, että ympäristöliikkeen huomattavin voitto Yhdysvalloissa ja muualla on ollut ydinteknologisen teollisuuden alasajo.

Tätä taustaa vasten tuntuu todella käsittämättömältä, että meillä Suomessa työväenliikkeen edustajat, viimeksi kansanedustaja Vokkolainen (vas), vaativat ydinenergian käytön lisäämistä. Maapallon asukkaiden välisen solidaarisuuden kanssa näillä pyrkimyksillä ei ole mitään tekemistä. Vai onko niin, että teollisuusmaiden ammattiyhdistysliike hakeekin jäsenistönsä hyvinvoinnin eväät kehittyvien ja kehittymättömien maiden työläisten pahoinvoinnista?

Esko Länsimies, Kuopio
sähköposti: esko@lansimies.fi
kotisivu www.lansimies.fi
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36493 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (2.002 ms)