Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Energian tuotanto ei ole ongelma, vaan sen kulutus
16.09.1998, Aamulehti
Vastine Jaakko Mersalolle kommunismi ym. syytöksiin

Energian tuotanto ei ole ongelma, vaan sen kulutus

Jaakko Mersalo (Al 31.8.1998) arvosteli kirjoitustani (Al 27.8.98), jossa pyrin osoittamaan ydinvoiman syvästi epäsolidaariseksi.

Mersalon näkökulma on hyvin kapea ja lyhytnäköinen. Hänen ottaa huomioon vain kansallisen ja tämän päivän ihmisten edut. Kaikki meitä koskevat ongelmat, energia niiden joukossa, ovat kuitenkin koko maailmaa ja kaikkia ihmisiä koskevia. Asiaa ei edistä se, että asiansa tunteva tiedemies (Dyson) leimataan kommunistiksi tai meitä energia-asioissa toisinajattelevia kutsutaan villapaitaihmisiksi!

Mikäli meillä olisi todella pulaa energiasta (eli lisäreaktorin tarvetta), sähkön hinta nousisi eikä yhtiöt kilpailisi siitä, ken halvimmalla pystyy myymään. Joka tapauksessa energian kulutus on saatava vähenemään nimenomaan ja erityisesti meillä hyvinvoivissa, teollistuneissa maissa. Vain siten mahdollistuu kehittyvien maiden kansalaisten lisääntyvän energiatarpeen tyydyttäminen. Ydinvoiman lisärakentaminen ei ole oikea signaali. Ydinenergialla tuotettu sähkö ei ole hinnoiteltu oikein. Siinä ei ole otettu huomioon kaikkia kustannuksia (rakentaminen tuotanto, purkaminen, varastoiminen, vahinkoihin varautuminen jne). Jos Mersalo käyttäisi maailmasta löytämäänsä järkeä, hänkin ymmärtäisi tulevaisuutemme vaihtoehdottomuuden.

ESKO L√ĄNSIMIES
professori, ylilääkäri, Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 34512 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (2.146 ms)