Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Mäeltä nähtynä
10.11.1998, Rytkyläinen
Formuloista, El Ni√Īosta ja maatiaislajikkeista

M√ĄELT√Ą N√ĄHTYN√Ą

On kulunut 18 kuukautta edellisestä "mäkimaisemastani" Rytkyläisen sivuilla. Silloin Vappuna 1997 pohdiskelin Kellomäentien reunojen siistimistä (toteuttaminen hyvällä alulla), kaupungin budjettisäästöjen aiheuttamia ongelmia (jatkuvat edelleen) ja viidennen lapsenlapseni mahdollisuuksia onnelliseen elämään ahnaan ihmiskunnan jäsenenä (kuudes lapsenlapseni syntyy parin viikon kuluessa). Samat asiat ovat edelleenkin ajankohtaisia.

Mika Häkkisen formula-mestaruutta on toitotettu kaikilla uutiskanavilla. Oma näkemykseni on se, että kyseessä on jättimäinen koneisto, jolla on tarkoitus houkutella nuoret ihmiset tupakan/nikotiinin orjiksi. Häkkisen tärkein sponsori on saksalainen tupakkamerkki West ja Schumacherin tukija on Marlboro. Nikotiini on lääketieteellisesti luokiteltu huumeiden ykkösryhmään. Sen ryhmän aineet aiheuttavat riippuvuuden nopeimmin ja niiden koukusta on vaikeinta irrottautua. Joka kolmas tupakoinnin aloittava sairastuu ja kuolee vuosikymmeniä aikaisemmin, kuin muuten tapahtuisi. Tupakka on tärkein muiden huumeiden käytölle altistava portti.

Mika Häkkisen veroparatiisiinsa keräämien rikkauksien hintana on räkäänsä tukehtuvat ja syöpäänsä kuihtuvat ihmiset, ruumiiltaan ja sielultaan vammautuneet vastasyntyneet, joiden äidit ovat tupakoineet, vuoteisiinsa karrelle palaneet, kansainvälisen tupakkateollisuuden ahneuden vuoksi ympäristönsä metsät menettäneet jne. Toivottavasti Mika Häkkisen, Tommi Mäkisen (Pall Mall) ja muiden kuoleman kauppiaiden yöuni on levotonta ja kohtalo muiden huumeiden markkinoijien kaltainen.

Poikkeuksellisen m√§rk√§ vuosi on k√§√§ntym√§ss√§ lopuilleen. EI Ni√Īon tyypillinen oskillaatio, vuotuinen vaihtelu, on julmistunut hurjiksi heilahteluiksi - s√§√§h√§iri√∂iksi, joiden aiheuttamat tuhot ovat kokonaisia kansoja ja jopa maailman taloutta ravistelevia. Juuri kun p√§√§simme eroon Kiinan tulvien uutiskuvista, kuvaruudun t√§ytt√§v√§t Keski-Amerikan hirmumyrskyt. Kokonaiset vuorensein√§m√§t romahtavat kylien p√§√§lle.

Tosiasia on, että tämän vuosisadan lämpimimmät vuodet ovat olleet tällä vuosikymmenellä. Mannerjäätikön kairauksien mukaan tämä vuosisata on ollut lämpimin puoleen vuosituhanteen. Saamme varautua ainakin säiden suhteen erilaiseen ja ennalta arvaamattomaan tulevaisuuteen.

Säilyyköhän jo yli 15 vuotta käyttämäni perunamaa vapaana Colorado-kuoriaisista myös ensi kesänä? Pekka Korhonen kynti kasvimaani syksyllä 1982. Laitoin seuraavana keväänä maahan Ilomäestä, Levämäestä, Niirasilta jne saamani siemenperunat. Siitä alkaen olen kasvattanut samaa kantaa samassa paikassa vuodesta toiseen. "Professorin puhdas" alkaa olla jo käsite lähipiirissäni. Myös maatiaisen ryvässipulin suhteen olen jo omavarainen. Koen näiden kantojen säilyttämisen yhtä arvokkaana ja vastuullisena, kuin vanhojen aittojen ja alkuperäisten luontoympäristöjen säilyttäminen on.

Kun liiterissä on ylivuotisia halkoja, kellarissa perunoita ja nurkassa haisee sipulit ja valkosipulit, niin talvi saakin jo tulla. Kunnon routa kun vielä vahvistaisi pehmeän pihatieni ennen pysyvää lumipeitettä.

Pitkäkin matka alkaa ensimmäisellä askeleella.

Esko Länsimies
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 29802 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.654 ms)