Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Tshernobylin haarapääskyt
18.10.1997, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

Tshernobylin haarapääskyt

Kaksitoista kesää on vierähtänyt siitä, kun Tshernobylin ydinvoimalan yksi reaktori räjähti ja suurin vahingossa ilmaan päässyt radioaktiivinen saastepilvi alkoi tuhoisan vaelluksensa. Nyt voidaan arvioida välittömiä ja lyhyen aikavälin seuraamuksia. Ydinvoimalan lähialueilla Valko-Venäjällä ja Ukrainassa kilpirauhassyöpä, lasten leukemia ja synnynnäiset epämuodostumat ovat lisääntyneet. Hieman kiistanalainen on havainto, jonka mukaan ihmisillä ja myyrillä esiintyisi myös ituradan poikkeavuuksia. Se merkitsisi myös seuraaviin sukupolviin asti ulottuvia vaikutuksia.
Tuoreessa Naturessa (9.10.1997) osoitetaan, että Tshernobylin alueen haarapääskyillä esiintyy vertailualueiden lintuja enempi höyhenten värivirheitä (albinismia). Verinäytteistä tehtyjen geenianalyysien mukaan myös ituradan (sukusolujen) muuttuneiden geenien määrä oli jopa 10-kertainen verrattaessa saastumattomilla alueilla Ukrainassa ja Italiassa tehtyihin havaintoihin. Linnut otettiin kiinni viisi vuotta onnettomuuden jälkeen, tutkittiin, otettiin verinäyte, rengastettiin ja vapautettiin. Vertailuja tehtiin myös eläinmuseoiden kokoelmien haarapääskyihin sekä Kievissä että Milanossa.
Haarapääskyt ovat yksiavioisia, sosiaalisissa ryhmissä eläviä hyönteissyöjiä, joista lähes kolmannes palaa pitkiltä muuttomatkoiltaan synnyinseuduilleen pesimään. Pääskysten albinismi on selviytymisen kannalta heikkous. Tutkimusalueella pesivien pääskysten määrä väheni ydinvoimalassa tapahtuneen onnettomuuden jälkeen 74 prosenttia, vertailualueilla vain alle 20 prosenttia,
Ihmiskunnan suurimmat ja kauheinta tuhoa aiheuttaneet radioaktiivisten aineiden ilmakehään joutumiset ovat kuitenkin tapahtuneet tarkoituksella, ydinpommien räjäyttämisten yhteydessä. Näitä hirveyksiä on tehnyt Yhdysvallat, Neuvostoliitto, Ranska, Englanti ja Kiina. Sattumaltako samat maat ovat YK:n Turvallisuusneuvoston pysyvinä jäsenmaina eniten vastuussa ihmiskunnan turvallisuudesta!?
Yhdysvalloissa on käynnissä viranomaisten virheiden ja väärintoimintojen selvitys- ja uudelleenarviointityö (Nature 9.10.1997, Lancet 11.10.1997). Myös lääkärit ovat sotkeutuneet tuohon haisevaan soppaan. Kylmän sodan alkuvaiheessa 1950-luvulla Yhdysvaltojen armeija ja energiaviranomaiset tekivät suuren määrän ydinräjäytyksiä maanpinnan yläpuolella, pelkästään Nevadassa yli 90 kappaletta. Yhdysvaltojen kansallinen syöpäinstituutti (NCI) sai vuonna 1982 tehtäväkseen selvittää näiden kokeiden alueen asukkaille aiheuttamat terveyshaitat. Vasta nyt elokuussa, 15 vuotta myöhemmin ja pitkän painostuksen jälkeen NCI suostui paljastamaan osia yli 100 000 sivuisesta raportista. Sen mukaan ydinkokeissa vapautunut radioaktiivinen jodi aiheutti jopa 75 000 kilpirauhasen syöpää.
Kammottavinta paljastuksissa on se, että Yhdysvaltojen hallituksen viranomaiset varoittivat mm EastmanKodak-yhtiötä radioaktiivisuuden lisääntymisestä, jotta herkät valokuvafilmit oli mahdollista suojata. Vastaavaa varoitusta viranomaiset eivät antaneet terveysviranomaisille, maidontuottajille eikä vahingossakaan alueen väestölle, joista alkuperäisasukkaita eli intiaaneja oli suuriosa.
Meistä vain 1000 kilometrin päässä, Novaja Zemeljan saarella, tehtiin ilmakehässä suuri määrä ydinpommien räjäytyksiä. Suurin kaikista, jättimäinen vetypommin jymäytys tehtiin, niinkin myöhään, kuin 1960-luvun alussa.
Paukaus kuului meille asti ja saastepilvi leijui päiviä Suomen yllä. Meillä kilpirauhasen syövän ilmaantuminen naisilla on kolminkertaistunut 1960-luvulta lähtien. Lähinnä ydinkokeiden alueita Itä- ja Pohjois-Suomessa ilmaantuvuus on moninkehäinen maamme muiden alueiden ilmaantuvuuteen verrattuna.
Tilastoista puuttuvat Ruotsiin muuttaneiden 200 000:n naisen kilpirauhasen syövät. Suomettuneet viranomaisemme eivät ole yli 10-vuotisesta raksutuksestani huolimatta suostuneet tunnustamaan ongelman olemassaoloa. Mutta kestihän totuuden ilmitulo Yhdysvalloissakin vuosikymmeniä!
#440, kääntöpuoli
Suomen vaiettu kilpirauhasongelma
Kilpirauhasen syöpä on kolminkertaistunut Suomessa 1960-luvulta lähtien. Syynä ovat mitä ilmeisimmin ne ydinkoeräjäytykset, joita Neuvostoliitto teki aikoinaan Novaja ZemIjan saarella Pohjoisella jäämerellä. Kilpirauhassyövän ongelma tuntuu ennen muuta Itä- ja Pohjois-Suomessa, jotka ovat lähimpänä koealueita. Läntiseen Suomeen nähden syövän esiintyminen on niissä moninkertaista.
Tilastoista puuttuvat Ruotsiin muuttaneiden 200 000 suomalaisnaisen kilpirauhasen syövät.
- Suomettuneet viranomaisemme eivät ole yli kymmenvuotisesta raksutuksestani huolimatta suostuneet tunnustamaan ongelman olemassaoloa, kirjoittaa tänään Terve-palstallaan dosentti Esko Länsimies. Suomi ei ole ainoa maa, jossa salailua harjoitetaan. Yhdysvalloissakin ydinkokeitten ja kilpirauhassyövän yhteyden julkitulo kesti Yhdysvalloissakin vuosikymmeniä.© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36864 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.679 ms)