Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Punaviinin alkoholi ei ole suojatekijä, vaan sen antioksidantit
05.12.1997, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

Punaviinin alkoholi ei ole suojatekijä, vaan sen antioksidantit

EU on hukkumassa punaviinin ylituotantoon ja lisäksi kaikilla meripallon mantereilla tuotetaan viinejä, jopa napapiirin tuntumassa Suomessa. Kun pelkkä päihtymyshakuisuus ei enää riitä viinijärvien tyhjiin juomiseksi, koetetaan keksiä yhä uusia höynäytyskeinoja. Tuoreessa muistissa on epäkypsän viinin tarjoaminen tiettynä päivänä (Beaujolais nouveau).
Ranskan merkittävimmältä viinialueelta(!) kantautui lääketieteellinen tutkimustieto, että muutama lasi punaviiniä päivässä ehkäisi dementian ilmaantumista. Viinin terveellisiä vaikutuksia korostetaan myös puhumalla ranskalaisesta paradoksista. Tällä tarkoitetaan sitä, että Välimeren alueen maissa syödään rasvaisia ruokia ja tupakoidaan, mutta sydänkuolleisuuden väitetään olevan kuitenkin huomattavasti vähäisempää kuin Suomessa.
Marraskuussa Helsingissä järjestetyssä sydän- ja verisuoniterveyden edistämisen strategioita pohtineessa kokouksessa kuitenkin kerrottiin, että ranskalainen paradoksi on vain kuolinsyiden väärästä merkitsemistavasta johtuva harha. Itseasiassa Ranskassa keski-ikäisten miesten sydänkuolleisuus on aivan Suomen tavoin suorassa suhteessa perinteisiin vaaratekijöihin (tupakointi, korkea kolesteroli, vähäinen liikunta, hoitamaton verenpainetauti, runsas suolan käyttö).
Adelaiden yliopistosta Australiasta julkaistiin mielenkiintoinen tutkimusraportti Atherosclerosis-lehdessä. Siinä selvitettiin kokeellisesti veren "pahan" LDL:n härskiintymistä ja punaviinin ja sen ainesosien vaikutusta tähän. Australian viinitutkimusinstituutti toimitti tutkijaryhmälle Cabernet Sauvignon punaviinin ja saman viinin, josta viinin fenolimolekyylit oli poistettu. Tutkijat altistivat LDL-molekyylit vedelle, etanolille, punaviinille ja fenoleista vapaalle punaviinille.
Punaviini suojasi LDL-molekyylejä härskiintymiseltä, mutta kun viinistä poistettiin fenolit, suojaava vaikutus häipyi saman tien! Pelkkä etanoli ei suojannut LDL-molekyylejä härskiintymiseltä. Punaviinin suojaava vaikutus näyttää olevan fenoleiden katekiini-, antosyaani- ja fenolihappoosissa.
Olen jo aikaisemmin palstallani kirjoittanut, että viinietikassa on kaikki viinin terveyden kannalta hyödylliset ainesosat. Jälleen kerran korostan, että kaikki alkoholijuomat ovat vaarallisia käyttäjälleen, sillä etanoli on riippuvuutta aiheuttava aine. Kaikki eivät jää alkoholikoukkuun, mutta etukäteen emme tiedä, ketkä jäävät ja ketkä eivät. Säännöllinen - vaikka vähäinenkin - alkoholin käyttäminen johtaa vääjäämättä annoksen kasvuun ja lisääntyviin haittavaikutuksiin. Haitat ovat selvästi hyötyjä suuremmat, ei vain käyttäjälleen, vaan myös kaikille alkoholin käyttäjän vaikutuspiiriin joutuvalle (kolarit, tulipalot, taloudelliset töppäykset jne).
Meidän kaikkien omistama Alko laskee punaviinien hintaa. Maan suurimman kauppaketjun uusi pääjohtaja ilmoitti ykköstavoitteikseen viinien saamisen kaikkiin vähittäiskauppoihin ja kauppojen aukiolon vapauttamisen. Edellä mainitsemassani konsensus-kokouksessa kerrottiin kamalia tietoja nuorten tyttöjen ja poikien alkoholisoitumisesta ja nikotinisoitumisesta. Esimerkiksi urheiluseurat ja niiden valmentajat ovat organisoineet myyntikiellossa olevan purutupakan maahantuonnin nuorille valmennettavilleen (treeneistä palautuminen mukamas nopeutuu).
Me aikuiset annamme lapsillemme käyttäymisen mallit. Kömpelösti punaviinilasia pyörittävät, viiniä haistelevat ja suussaan latkuttavat kuvittelevat suorittavansa jotain erinomaista rituaalia. Minusta he näyttävät yhtä typeriltä, kuin purukumia mökeltävät ja sen kaduille ja lattioille sylkevät keskenkasvuiset. Hedelmät ja marjat ovat sellaisenaan parhaimmillaan. Erilaiset viinietikat tuottavat makuelämyksiä ja edistävät terveyttämme ilman, että altistumme alkoholille.
Kokeilkaa - rakkaat sisaret ja veljet - alkoholitonta vuotta. Ilman työtaistelua käteenne jää lisää rahaa kaksin verroin enemmän, kuin tupojen kautta saavutetaan, Ja elämä maistuu!
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39676 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.870 ms)