Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

KYS Savon Messuilla
15.11.1998, Henkreikä 3/1998: 31
(ei kuvausta)

KYS Savon Messuilla

Kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen yksikkö, psykiatrian sekä lastenpsykiatrian klinikat olivat mukana Savon messuilla ensimmäistä kertaa. Kaikkien kokemukset olivat myönteiset: kiinnostuneita riitti ja palkinnoksi esittelijät saivat onnistumisen ilon.
Kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede
Valmistautuessamme tehtävään jouduimme miettimään mikä osa toiminnassamme kiinnostaa messuvieraita? Miten siihen voidaan liittää luontevasti myönteistä viestiä sairaalasta ja omasta yksiköstämme? Messuesittelijäksi ryhtyminen on yllättävän korkean kynnyksen takana, joten mukaan tuli vain vapaaehtoisia. Onnistuminen antoi osallistujille myönteisiä elämyksiä ja vahvisti koko yksikköämme.
Sisäinen ja ulkoinen viestintä Sairaalalle tyypillisen ryhmätyön onnistuminen edellyttää jokaisen erityisominaisuuksien löytämistä, voimien kokeilua: palkintona on onnistumisen ilo. Messuvieraiden - tulevien asiakkaidemme ja nykyisten maksajiemme kohtaaminen sairaalan ulkopuolella ilman sairaalavaatetusta siviilipuvussa on arkityöstämme poikkeavaa. Terveyskasvatustehtävä onnistui kuitenkin luontevasti. Yhtä tärkeä oli viesti siitä, että KYS on osa kaikkien pohjoissavolaisten ja itäsuomalaisten kunnallista palvelujärjestelmää. Se ei ole Molokin kita, jonne veromarkat hukkuvat. Talousarvioita tasapainotettaessa omaksi koetusta palvelujärjestelmän osasta on vaikeampi leikata kuin vieraasta. On parempi, että KYS on näin julkisuudessa, kuin HYKS sydänkirurgiensa riitelyn vuoksi.
Esittelyn aineisto
Halusimme tuoda messujen vilkkaimpina päivinä, lauantaina ja sunnuntaina, esille sairaalamme toimintakokonaisuuden ja esimerkin omasta tuotannostamme. Tietokoneen kuvaruudulla toistui kymmenien kuvien sarja, jossa oli aluksi KYS:n yleisesittely ja sitten joitain keskeisiä tuotteita (leikkaukset jne.) sekä lopuksi diagnostisten palveluiden tulosalueen ykköstuotteita (radiologiaa, isotooppitutkimuksia jne.).
Osteoporoosiseulonta kiinnosti
Oma tulosyksikkömme tunnetaan alueellamme laajimmin osteoporoosi-tutkimusten tekopaikkana. Luuston kovuuden mittaamisen laatujärjestelmämme on ainoana Suomessa ISO 9002 mukaisesti sertifioitu. Messuilla esittelimme kantaluun lujuuden ultraäänimittausta. Tämä mittausmenetelmä oli mukana jo neljä vuotta sitten edellisillä Savon Messuilla.
Nyt kahden päivän aikana tehtiin mittaukset yli sadalle messuvieraalle. Suurin osa oli naisia ja vain 15 miestä malttoi odotella vuoroa. Joka yhdestoista mittaus antoi tuloksen, joka viittasi alentuneeseen lujuuteen (10 naista, yksi mies). Puolet oli viitealueella ja loput lujaluisten ryhmässä. Osa seulaan tarttuneista tiesi jo entuudestaan olevansa haurasluisia. Muutama lupasi ottaa tämän asian esille seuraavan lääkärissäkäyntinsä yhteydessä. Loput ovat olleet jo kontrollikäynnillä tarkemmassa tutkimuksessa. Tämäkin pieni testiseulonta osoitti, että viitisen prosenttia oireettomasta aikuisväestöstä saattaa olla tietämättään haurasluisia ja siten alttiita saamaan ennenaikaisesti osteoporoosin seurannaisilmiöineen.
Kannattava panostus
KYS:n messuosaston pääisännän Hannu Hoffrenin kanssa yhteistyö sujui hyvin. Moninkertainen messuveteraani Hannu antoi osastomme esittelijöille Anitalle, Eilalle, Kirstille, Rainiolle, Riitalle ja Tomille vilpittömän tunnustuksen erinomaisesta työskentelystä. Osallistumisesta koituneet kustannukset olivat noin 15 000 markkaa eli noin tuhannesosa yksikkömme talousarviosta. Erinomaisen kannattava panostus.
Esko Länsimies
ylilääkäri
Hakusanat

KYS
Savon Messut

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39676 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (2.348 ms)