Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Nikotiini- ja kannabishuumeet
15.04.1999, Savon Sanomat
Kolumni. Autourheilun syllistämistä, Ilta-Sanomien laaja juttu Pääsiäisnumerossa


Nikotiini- ja kannabishuumeet

Nikotiini- ja kannabis-huumeet. Viime elokuun Amerikan psykiatrilehdessä oli kaksi mielenkiintoista tutkimusraporttia alkoholin jälkeen yleisimmin käytetyistä mielialaan vaikuttavista aineista eli nikotiinista ja kannabiksesta. Molemmilla näistä aineista on lääketieteellisesti osoitettuja hyödyllisiä vaikutuksia. Molemmat ovat taloudellisesti merkittäviä maatalouden tuotteita. Kummankin käyttö ilman lääketieteellistä tarkoitusta voi olla terveydelle vaarallista. Itse asiassa laillinen huume (tupakka) on ihmiskunnan suurin kuolemia aiheuttava ehkäistävissä oleva syy. Monissa maissa laittomaksi luokiteltu kannabis ei tämän hetkisen käytön ja tiedon perusteella ole merkittävä kansanterveydellinen ongelma.

Nikotiinin vaikutuksia aivojen toimintaan tutkittiin funktionaalisen magneettitutkimuksen avulla. Tupakkaa käyttävien koehenkilöiden verenkiertoon ruiskutettiin lisääntyviä määriä puhdasta nikotiinia. Nikotiini sai aikaan annoksesta riippuvaisen vasteen mielialaan ja käyttäytymiseen. Toiminta kiihtyi niissä osissa aivoja (mantelitumake, etulohkot jne) jotka osallistuvat mielialan muutoksiin ja korkeampien aivotoimintojen muuntamiseen. Vaikutuskohdat olivat samat, kuin mitä kokaiini, amfetamiini ja opiaatit saavat aikaan ja mitkä ovat huumeriippuvuuden synnyssä mukana.

Virginialainen tutkijaryhmä selvitti lähes tuhannen naispuolisen kaksosparin kannabiksen (hampun) käyttöä, käytön voimakkuutta ja kannabis-riippuvuutta. Lähes puolet naisista oli joskus elämänsä aikana kokeillut kannabista. Runsaaksi luokiteltavaa käyttö oli seitsemällä prosentilla ja vain pari prosenttia voitiin määritellä olevan kannabisriippuvaisia.

Tutkijat pyrkivät arvioimaan ympäristö- ja perheolosuhteiden vaikutusta ja perinnöllisen riippuvuusalttiuden osuutta erilaisiin käyttö- ja väärinkäyttö tapoihin. Geneettisillä taipumuksilla ei ollut vaikutusta siihen, oliko nainen koskaan kokeillut kannabista. Riippuvuus ja väärinkäyttöalttius tulkittiin 70-prosenttisesti perinnöllisyydestä johtuviksi.

Korostan jälleen kerran sitä, että tupakka (nikotiini) on kaikkein voimakkaimmin riippuvuutta aiheuttavien huumeiden kaltainen aine. Se aiheuttaa ennenaikaisia kuolemia enemmän, kuin mikään muu yksittäinen aine. Käytännössä jokainen laittomien huumeiden käyttäjä on ensimmäiseksi jäänyt nikotiinikoukkuun. Ei-tupakoiva kansalainen ei juuri koskaan käytä laittomiä huumeita.

Tommi Mäkinen osoittaa Safari-ralli-lausunnoillaan, että hänen aivotoimintanso on`kärsinyt voimakkaasti siitä aineesta (MarIboro), jonka myynninedistäjänä hän kulkee maailmalla. Hän on vaarallisempi Suomen ja koko maailman nuorisolle, kuin kaikki perheensä hengissä pitämiseksi kokaa ja hamppua kasvattavat kehitysmaan maanviljelijät yhteensä. Hänet pitäisi pidättää ja asettaa syytteeseen, kun hän saapuu Suomeen seuraavan kerran.

ESKO L√ĄNSIMIES
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 34908 kpl | Sivun latausaika: 0.001 sek (1.405 ms)