Artikkelit
Nicholas Georghescu-Roegen (1906-1994): Unohdettu syväekologi
20.12.2002, Elonkehä
Bioekonominen ohjelma
Nicholas Georghescu-Roegen (1906-1994)
Unohdettu syväekologi
Marraskuun Elonkehässä oli koko aukeaman juttu Arne Naessistä. Aivan ansaitusti arvostettiin hänen lähes koko viime vuosisadan kestänyttä työtään. Lähes koko viime vuosisadan vaikutti myös Nicholas Georghescu-Roegen. Häntä ei juurikaan tunneta taloustieteilijöiden piirin ulkopuolella. Muista ekonomisteista poiketen hänen maineensa ja arvostuksensa on kasvamassa kuolemansa jälkeen. Alta Vista-haussa hakusanalla ’roegen’ löytyi tuhansia viittauksia hänen töihinsä.
Hän syntyi Romaniassa ja väitteli Sorbonnessa matemaattisesta statistiikasta vain 24 vuoden ikäisenä. Hän työskenteli post-docina kolmen vuoden ajan Harvardissa Joseph Schumpeterin kanssa. Hän palasi synnyinmaahansa ja työskenteli sotavuodet Romanian hallituksen asiantuntijana sekä osallistui neuvotteluihin sodan jälkeen Neuvostoliiton kanssa. Kommunistien tekemän vallankaappauksen jälkeen 1948 Georghescu-Roegen pakeni vaimonsa kera rahtilaivalla tynnyreihin kätkeytyneenä. Pääosan elämäntyöstään hän teki Vanderbiltin yliopistossa. Hänen työnsä erityisesti biologian ja evoluutio-opin sekä ekonomian yhdistämisessä 1960-luvulla oli vallankumouksellinen. Hänen pääteoksenaan pidetään The Entropy Law and the Economic Process.(1971). Hän yhdisti termodynamiikan toisen lain ja puhui koko loppuelämänsä taloudellisen kasvun rajoista.
En ole kyennyt oman matemaattisen osaamattomuuteni vuoksi kovin syvällisesti paneutumaan hänen kirjoituksiinsa. Vuosia sitten löysin ja luin hänen Bioekonomiseen ohjelmaansa vuodelta 1972. Se vastasi täydellisesti omia, vuosikymmenien aikana kypsyneitä ajatuksiani. Toivon, että myös Elonkehän lukijat löytävät Georghescu-Roegenin Bioekonomisen ohjelman (suomennos on allekirjoittaneen):
1) aseiden tuotanto on lopetettava.
2) vapautuvat varat on ohjattava kehitysmaiden talouteen.
3) maailman väestömäärää on asteittain alennettava, kunnes se vastaa luonnonmukaisen maatalouden tuottokyvyn mukaista kulutusta.
4) ellei aurinkoenergiasta tai hallitusta fuusiosta saada pysyvää energiaratkaisua, tulee kaikkea energian hukkakäyttöä rajoittaa lainsäädännöllä.
5) on päästävä eroon kerskakulutuksesta ja muodista.
6) tuotteet on suunniteltava pitkäikäisiksi ja uudelleen korjattaviksi.
7) vapaa-aika on laskettava hyvän elämän perusedellytykseksi.
Esko Länsimies
Kuopio