Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Kaksi kultaista sääntöä
10.01.2003, Suomen Kuvalehti 2/2003: 66
Piispa Mikko Heikka kirjoitti kolumnin, jota kommentoin. Kultaisen säännön itäinen versio ja uskonnottomien osuus maailmanetoksen prosessissa unohtui

Kaksi kultaista sääntöä

Mikko Heikan kirjoitus joulunumerossanne esitti uskontojen yhteiseksi arvopohjaksi kultaista sääntöä, ”Mitä haluat että sinulle tehtäisiin, tee se lähimmäisellesi”. Itäisessä ja läntisessä traditiossa kultainen sääntö esitetään eri tavoin, läntinen on aktiivinen, mutta itäinen on passiivinen ”Älä tee muille, mitä et toivoisi itsellesi tehtävän.”

Ero on pieni, mutta sisällöllisesti merkittävä. Läntisen tradition ihmiset ovat touhotuksellaan ja aktiivisuudellaan, valheellisella ”kestävän kehityksen” uskomuksellaan, ajamassa planeettamme elonkehän katastrofiin. Teollistuneen, ”kehittyneen” maailman kulutuskykyisten ihmisten (noin 15 % ihmiskunnasta) tulisi oppia tekemättömyyden ihanne (taolaisuuden wu-wei).

Korjauksena Mikko Heikan kirjoitukseen tuon esille uskonnottomien osuuden Hans Küngin alulle panemassa maailmaneetoksen prosessissa (Küng / Kuschel (toim): Elämää säilyttävät arvot, Arator, 1994). Teoksen on suomeksi toimittanut Reijo E Heinonen, nyttemmin Joensuun yliopiston yleisen teologian professori.

Esko Länsimies
Kuopio
© Esko Länsimies | Kävijöitä 36865 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.709 ms)