Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Terveyttä ja elämää kaikille vuonna 2000
01.04.1985, Suomen Lääkärilehti 40: 1410
(ei kuvausta)

Terveyttä ja elämää kaikille vuonna 2000

Eduskunnassakin on keskusteltu STM:n selvityksestä ja toimenpideohjelmasta, jonka tavoitteen voinee kiteyttää yksinkertaistaen: "mahdollisimman paljon elämää vuosiin ja vuosia elämään kaikille vuoteen 2000 mennessä". Eräs keskeinen lähtökohta tarkastelussa on ollut se, kuinka eri toimenpitein voidaan lisätä elämän ja työn vuosia Suomen kansalle, mitä merkitsee tupakoinnin väheneminen, alkoholin kulutuksen väheneminen jne. Laskeskelin huvikseni erään toisen tavan lisätä oleellisesti Suomen kansan kokonaisvuosien määrää.

Jos saisimme vaikka 10 % vuosittain keskeytettävästä raskaudesta (14 120 vuonna 1981) jatkumaan loppuun saakka, merkitsisi se kaikkiaan 100 000 ihmisvuoden lisää suomalaisille, millään muulla ennalta ehkäisevän lääketieteen keinolla ei saada aikaan samanlaista kokonaiselinvuosien lisääntymistä. Vuonna 1981 kuoli alle vuoden ikäisenä 412 lasta. Jos 3 % (= kolme) keskeytetyistä raskauksista olisi jäänyt keskeyttämättä, olisi tuo imeväiskuolleisuus "korvaantunut". Vuonna 1981 Väestötilaston mukaan meillä syntyi 19 065 lasta enemmän kuin suomalaisia kuoli, eli luonnollinen väestönkasvumme oli 4,0 promillea. Jos joka kolmas tehdyistä 14 120 abortista olisi jäänyt tekemättä, olisi luonnollinen väestonkasvumme noussut 1960-luvun lopun tasolle (yli 5 promillea).

Mielestäni Suomen väestön kehittymisen kriisistä ei ole ainakaan oman ammattikuntamme keskuudessa keskusteltu riittävän pontevasti. Tässä esille ottamani laillisten raskaudenkeskeytysten suuri lukumäärä luonnolliseen väestönkasvuun verrattuna ei ole syytös eettisesti ja ammattitaidollisesti hyvää gynekologi- ja obstetrikkokuntaamme kohtaan. Kritiikkini kärki on kohti sosiaali- ja terveysministeriötä, sillä ensisijaisesti sen toimenpitein, ehdotuksin ja vaatimuksin maahamme on luotavissa olosuhteet, joissa tänne uskalletaan synnyttää lapsia. Yleismaailmallisten olosuhteiden luomisessa olemme jokainen yhtä vahvoja tai heikkoja.

Esko Länsimies
Hakusanat

abortti

© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 35949 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.641 ms)