Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Toinen maailmansota ja Suomen maine - arviointi jatkuu
05.04.2007, Karjala, 5.4.2007
Aira Kemiläisen (Tieteessä Tapahtuu 2/2006), Economist-lehden 9.11.2006 numeron ja Norman Davies: Europe at War 1939-1945: No Simple Victory, 2006 kirjan mukaan kirjoittamani kokonaisuus

Viidellä palstalla Karjala-lehdessä ilmestynyt kirja-arvioni Daviesin kiinnostavasta kirjasta. Professori (emerita) Aira Kemiläinen julkaisi eräänä viimeisimmistä tieteellisistä kirjoituksistaan (www.tieteessatapahtuu.fi) kiinnostavan analyysin kansainvälisissä historiateoksissa esitetyistä näkemyksistä Suomen valinnoista toisessa maailmansodassa. Kemiläisen kritiikki on aiheellinen ja perusteltu, siksi Norman Daviesin yli 500 sivuinen teos on tervetullut. Se rikkoo erityisesti sodan voittajavaltioiden ja niiden armeijoiden toiminnasta kerrottuja myyttejä. Hänen mukaansa toista maailmansotaa ei voida määritellä sodaksi hyvien ja pahojen välillä. Esimerkiksi Stalinin leireillä kuoli enemmän ihmisiä kuin Hitlerin leireillä.

Päädyin lopputoteamaan, että näyttää siltä, että toisesta maailmansodasta aletaan vihdoinkin keskustella selkein sanoin ja oikeita termejä käyttäen.

Artikkelistani kiinnostuneita pyydän lähettämään kotisivuni palautelomakkeella kopiopyynnön.
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 38794 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.798 ms)