Artikkelit
Syvällinen näkemys EKG-signaalista
28.11.2007, Suomen Lääkärilehti 62: 4565, 2007
Arvio Olle Pahlmin ja Leif Sörnmon toimittamasta kirjasta Elektrokardiologi,Studentlitteratur, 2006. Vertailin sitä Heikkilän ja Mäkijärven EKG-kirjaan.
Kirjoituksessa myös kuva kirjan kannesta.
Syvällinen näkemys EKG-signaalista
Elektrokardiologi. Klinik och teknik. Olle Pahlm ja Leif Sörnmo, toim. Studentlitteratur, Lund 2006. ISBN 978-91-44-00615-4. Sivuja 352. Hinta SEK 373 (noin 40 euroa).
Suomessa on neljännesvuosisadan ollut kliinisen työn apuvälineenä Juhani Heikkilän EKG: perusteet ja tulkinta. Noin viisi vuotta sitten ilmestyi Heikkilän ja Markku Mäkijärven toimittamana ja Duodecimin kustantamana teos EKG. Sen sivuista noin 40 % on esimerkkikuvia EKG-rekisteröinneistä. Kirjasta on olemassa myös jatkuvasti uudistuvaksi mainittu verkkoversio (www.terveysportti.fi).
Lundin yliopiston asiantuntijoiden toimittaman Elektrokardiologi-kirjan on toimittajien lisäksi kirjoittanut 27 asiantuntijaa, jotka ovat Ruotsin lisäksi Belgiasta, Saksasta ja Suomesta (Heikki Huikuri ja Juha Perkiömäki). Kirjassa on kaikkiaan noin 600 viittausta kansainvälisissä lehdissä julkaistuihin tietellisiin artikkeleihin.
Ruotsalainen EKG-teos tuo lukijalle syvällisen näkemyksen EKG-signaalin käsittelystä ja tietokoneen hyödyntämisestä EKG:n avulla tehtävässä kliinisessä työssä. Myös uudemmat elektrokardiologian sovellukset - joista kaikki eivät ole vielä kliinistä rutiinia - esitellään asianmukaisesti (esimerkiksi sykevälin vaihtelu ja repolarisaation analyysi). Näkökulma on kotimaisen teoksen vastaavia osia teknisempi ja kuva-aineiston laatu on informatiivisempi.
Elektrokardiologi-kirjan lukujen logiikka etenee perusteiden esittelyn jälkeen sydänpotilaan mukana: EKG ennen sairaalaa, rytmihäiriön valvonta tehohoidossa, jatkuva iskemian valvonta, EKG sikiövalvonnassa, ST-analyysi kuormituskokeessa, ambulatorinen EKG, invasiivinen elektrofysiologinen selvittely, tahdistin-EKG jne.
Sekä suomalaisessa että uudemmassa ruotsalaisessa kirjassa on asiallinen sisällysluettelo ja hakemisto, joten molemmista teoksista EKG-tutkimuksen kannalta oleelliset asiat kyllä löytyvät. Yhdessä suhteessa ruotsalainen teos miellyttää minua enemmän. Siinä käytetään yksinomaan EKG:n raajakytkentöjen loogista ja fysiologista piirtojärjestystä. Tätä esitystapaa suosittelevat maailman parhaat EKG-asiantuntijat. Suomalaisen kirjan verkkoversio lienee helppo muuttaa oikeaan kuosiin.
Suomalainen EKG-tiedon etsijä varmaankin hakeutuu vielä kotimaisen verkkoversion ääreen. Ken haluaa signaaliteknisesti ajanmukaista tietoa ja haluaa opiskella EKG-tietoa mukavassa muodossa, hankkii rinnalle Pahlmin ja Sörnmon kirjan - hinta ei ainakaan ole esteenä.
Esko Länsimies