Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Mistä löytyisi nainen ajamaan miesten asiaa?
08.07.2009, Helsingin Sanomat, 8.7.2009
WHO:n Euroopan toimiston tuottama Atlas-kirjanen Euroopan maiden väestön terveydestä ja sairauksista sekä väestöjen välisistä eroista.

Suomalaiset miehet ovat monessa suhteessa huonoimmassa asemassa Pohjoismaiden välisessä vertailussa.

Mistä löytyisi nainen ajamaan miesten asiaa?

Maailman Terveysjärjestön uusin karttakirja terveysoloista Euroopassa 2008 on kiinnostavaa luettavaa. Se vahvistaa näkemystä siitä, että Suomen miehet ovat huonommassa asemassa kuin veljensä muissa Pohjoismaissa.

Suomessa on matalin syntyvyys eli suomalainen mies kokee muiden Pohjoismaiden miehiä harvemmin isyyden onnen. Syntymän hetkellä suomalainen mies voi odottaa kuolevansa seitsemän vuotta suomalaista naista varhemmin. Muissa Pojhjoismaissa tuo ero on vain neljä vuotta. Vanhuuden kynnyksellä, 65 vuoden ikäisenä, suomalainen mies kuolee keskimäärin neljä vuotta naista varhemmin - muissa Pohjoismaissa ero on kolme vuotta. Eläkeikään (65 vuotta) mennessä suomalainen mies kuolee kaksi kertaa suuremmalla todennäköisyydellä kuin veljensä muissa Pohjoismaissa.

Riski kuolla nuorella iällä syöpään on suomalaisella naisella pienempi kuin sisarillaan Pohjoismaissa - suomalaisen miehen riski on suurin. Suomalaisen miehen itsemurha- ja vammautumisalttius sekä sairastuvuus maksakirroosiin naisiin verrrattuna ovat Pohjoismaiden suurimmat. Suomessa käytetään terveyteen rahaa vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa sekä absoluuttisina määrinä että kansatuotteeseen suhteutettuna.

Suomen naisten menestymisen ja onnellisuuden kannalta suomalaisten miesten huono kohtelu ja kohtalo ei ole merkityksetöntä. Kuka naispoliitikko ottaa miesten asian edistämisen ykkösasiakseen? Naisasiamiehenä olen jo vuosikymmeniä äänestänyt naisia heidän asemansa kohentamiseksi. Lupaan äänestää naista, joka lupaa edistää miesten asiaa samalla tarmolla kuin naisten asioita on edistetty.

Esko Länsimies
lääkäri, Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 39685 kpl | Sivun latausaika: 0.001 sek (1.375 ms)