Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Entinen nobelisti teki hyvän ehdotuksen
19.10.2009, Helsingin Sanomat, 19.10.2009
Nobelin rauhanpalkinnon saanut iranilainen nainen Shirin Ebadi kiertää luennoimassa laajalti - tässä ajatus hänen Malmössa pitämästään esityksestä.

Entinen nobelisti teki hyvän ehdotuksen

Nykyisin Kanadassa asuva iranilainen ihmisoikeusjuristi ja kuuden vuoden takainen Nobelin rauhanpalkinnon vastaanottanut nainen Shirin Ebadi on tehnyt mainion ehdotuksen siitä, miten korjata suuressa osassa maailman maita vallitsevaa koulutuksen ja terveydenhoidon rahoitusta.

Ehdotuksen oleellinen kohta on se, että YK tai jokin muu luotettava taho tarkastaa valtioiden tilinpäätöksistä, ylittävätkö aseisiin vuosittain käytettävät rahamäärät arvoltaan koulutukseen ja terveydenhoitoon yhteensä käytettävät rahat.

Jos valtioiden päättäjille aseistautuminen on tärkeämpää kuin kansalaisten terveys ja lasten kouluttautuminen, näiden maiden avustaminen loppuu heti. Ne eivät saa minkäänlaista tukea tai avustusta millekään investoinnilleen.

Jokainen YK:n jäsenvaltio ja kaikki niiden ylläpitämät rahoitusinstituutiot pitävä huolen, että kehityksen apua annetaan vain niille valtioille,joiden päättäjille omien kansalaisten terveys ja kouluttautuminen ovat tärkeämpiä kuin maailman rikkaimpien valtioiden aseteollisuuden korruption kohteeksi pääseminen.

Toivottavasti myös Shirin Ebadin jälkeen Nobelin rauhanpalkinnon saaneet ihmiset osaavat tehdä yhtä hyviä ehdotuksia - ja toivottavasti me kaikki planeetan asukkaat ymmärrämme vaatia omilta päättäjiltämme näiden ehdotusten toteutumista. Muuten me teemme lakon - emme enää rahoita oman maamme päättäjien ehdotuksia.

Meillä on vain tämä planeetta ja tämä biosfääri. Ja me ihmiset olemme ainoa sitä tuhoava eläinlaji.

Esko Länsimies
Kuopio
© Esko Lšnsimies | KšvijŲitš 36864 kpl | Sivun latausaika: 0.002 sek (1.692 ms)