Artikkelit
Puhelintoiminta Savon kehittämisessä
17.09.1989, Savon Sanomat
Puhelintoiminta palvelujen tarjoajana
Puhelintoiminta Savon kehittämisessä
Kuopion läänissä on tapahtumassa merkittävä alueellinen toimintojen yhdentyminen, integraatio. Pohjois-Savon erikoissairaanhoitopiiri kokoaa läänin asukkaat yhden sairaalaorganisaation palveltavaksi. Kaukana ei ole sekään tavoite, että koko läänin sosiaalitoimi, perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito ovat yksi palveluja tuottava järjestelmä.
Tällaisen kymmentuhatpäisen organisaation toimintakyvyn ehdoton edellytys on toimiva tiedonsiirtojärjestelmä. Ja tässä tulevat mukaan paikalliset puhelinyhdistykset ja PTL. Teleliikennejärjestelmän on kyettävä välittämään kaikki asiakas- ja potilastiedot jokaiselle palveluja tuottavalle (tietosuojattuna, tietenkin). Digitaaliset kuvat, laboratoriotiedot jne. kyetään nykytekniikalla siirtämään, sen tulee lisäksi tapahtua nopeasti ja halvalla. Esimerkiksi erikoislääkärin konsultaatio on mahdollista hoitaa suurelta osalta päätetyöskentelynä ilman papereiden siirtelyä paikasta toiseen.
Puhelinliikenteen kehittämisessä on kolme tärkeää painopistealuetta palvelujen integraation kannalta:
1. Nopeaan ja tehokkaaseen tiedonsiirtoon sopiva valokaapeliverkosto on laajennettava kattavaksi koko lääniin muutaman lähivuoden aikana.
2. Suurliikennealueen muodostaminen: koko läänin on oltava yhtä verkkoryhmää. Asiat on voitava hoitaa paikallispuhelumaksulla, olivatpa palvelija ja palveltava missä tahansa läänin alueella.
3. Puhelinyhdistyksen on lisättävä koulutustoimintaansa. Iäkkäät asiakkaat tulee opettaa henkilökohtaisen kurssituksen avulla hyödyntämään kaikki teletoiminnan palvelumahdollisuudet. Kotisairaanhoidosta ja kotihoidosta ei voida selvitä tulevaisuudessa muutoin kuin turvautumalla täysmittaisesti digitaalitekniikkaan. Sitä kehittämällä ja sen avulla voimme kohdentaa niukkenevat inhimilliset voimavarat parhaalla tavalla.
ESKO LÄNSIMIES
ylilääkäri, Kuopio