Artikkelit
Alkoholin hinnankorotus ja rintasyöpä
12.08.1989, Savon Sanomat
Puheenvuoro pääkirjoitussivulla kirjoittajan kuva mukana
Alkoholin hinnankorotus ja rintasyöpä
Valtion ensi vuoden (1990) talousarvion laatimisessa on monenlaisia paineita. Löysää rahaa tulisi leikata pois markkinoilta, mutta veroastetta pitäisi alentaa. Ristiriidan ratkaisemiseksi on harkittu pistemäisten, kohdennettujen verojen lisäämistä. Alkoholin ja tupakan hintoihin on luvassa reilut korotukset. Ammattiyhdistysliike on arvostellut kaavailuja. Lääkärinä kannatan lämpimästi tätä verotusmenettelyä. Otan seuraavassa esille yhden tuoreen tutkimuksen, jossa selvitettiin alkoholin käytön ja rintasyövän ilmaantumisen välistä riippuvuutta Wisconsinin osavaltiossa Yhdysvalloissa (Cancer, 15.7.1989).
Kaikki kahden vuoden aikananaisille ilmaantuneet syöpätapaukset (700 kpl) selvitettiin tarkasti ja sairastuneille valittiin ajokorttirekisteristä samanikäiset verrokit,jotka tutkittiin samalla tavalla. Tutkimuksesa oli alunperin tarkoitus selvittää juomaveden ominaisuuksien vaikutuksia suolistosyövän ilmaantumiseen, mutta sivutuotteena syntyi tämä tutkimusraportti.
Alkoholinkulutus määritettiin kullakin tutkitulla eri elämän vaiheissa. Alkoholin kulutus lisääntyi iän myhötä ja rintasyöpäpotilailla kulutus oli selvästi runsaampaa kuin muilla syöpään sairastuneilla tai terveillä naisilla. Rintasyövän ja runsaan alkoholinkäytön välinen riippuvuus säilyi, kun muut vaaratekijät otettiin huomioon (tupakointi, ylipaino, hormonien käyttöä jne).
Kun alkoholin käyttö oli enempi kuin 10 paukkua viikossa, oli rintasyövän ilmaantuminen uli kaksinkertainenverrattuna naisiin, jotka eivät käyttäneet lainkaan alkoholia.
Kun tarkasteltiin alkoholin kulutusta eri ikäkausina, huomattiin, että nuorella iällä (alle 35 vuotiaana) tapahtunut juominen oli selvässä tilastollisessa yhteydesäs rintasyövän ilmaantumiseen. Vaikka alkoholinkäyttö lopetettiin tuon iän jälkeen, säilyi rintasyövän ilmaantuminen edelleen korkeana. Mikäli alkoholin käyttö aloitettiin vasta tuon 35 vuoden jälkeen, ei rintasyövän esiintymisessä ollut eroja täysin raittiisiin verrattuna.
Mitä sittenalkoholin hinta kuuluu tähän asiaan? Tiedämme hyvin, että alkoholin käyttöön tottunut keski-ikäinen mies ostaa perjantaisen viina-anoksensa olipa viinan hinta mikä tahansa.
Nuoret naiset käyttänevät alkohollia enemmälti vasta kun muut elämän tarpeet on hoidettu, eli jos on "ylimääräistä" rahaa. Nuorten naisten alkoholin ja tupakan käyttö on lisääntynyt 1980-luvulla rajusti. Terveydellisten näkökohtien korostamisen ohella terveyskasvatuksessa tulee korostaa myös kauneusarvoja, naisellisuutta. Tupakan ja alkoholin käyttö kuihduttaa ihon ja hiukset, heikentää hormonitoimintaa ja aikaistaa vaihdevuodet. Lisäksi alkohollia nauttiva ja tupakkaa polttava nainen ei oe kaunis.
Naisvaltaisten alojen ammattiyhdistysjohtajien tulee vaatia alkoholin ja tupakan poistamista elinkustannusindeksistä ja saasteverotuksen ulottamista myös itsesaastutukseen (tupakka ja alkoholi).
Esko Länsimies
ylilääkäri, KYKS
Kuopion terveyslautakunta