Artikkelit
Sodan ja rauhan logiikasta
12.02.1991, Savon Sanomat
Jouko Tyyrin kolumniin vastineeksi
Sodan ja rauhan logiikasta
Jouko Tyyri kirjoitti äsken (SS 9.2.91), että Euroopan kehitys 1980-luvun loppupuoliskolla ei ollut rauhanliikkeen ansiota, vaan että Itä-Euroopan vapautuminen ja Saksojen yhdistyminen oli seurausta uuden ohjuspolven valmistautumisesta 1983 ja Ronald Reaganin toimista. Näiden seurauksena Neuvostoliiton armeijan on nyt siis väistyttävä. Väittipä Tyyri kirjoituksessaan, että Yhdysvallat voitti maailmansodat.
Sota ei lopu rauhantekoon, sitten vasta vaikeudet alkavat. Tarkastelen Euroopan ja maailman vaiheita hieman pitemmällä aikavälillä, esimerkiksi vuodesta 1941 tähän päivään asti (50 vuotta). On ilmiselvää, että maailman taloutta pyörittää Saksa ja Japani. Sodan "voittajavaltiot" ovat nyt velkaantuneita menneen suuruutensa vankeja.
Pentagonin ja Neuvostoliiton armeijan kilpajuoksu 1980-luvulla ajoi molemmat maat ylivelkaisiksi. Urheilukielellä molemmat maratonjuoksijat aloittivat kirin ja juuttuivat paikoilleen lihakset maitohappoa (=velkaa) täynnä.
Yhdysvallat muuttui 1980-luvulla Reaganin hallituskauden aikana maailman suurimmasta lainanantajasta maailman suurimmaksi velanottajaksi. Neuvostoliiton sotateollisuus puristi ympäristöä ja ihmistä säälimättä valtavista luonnonvaroista irti kaiken mahdollisen, eli velkaantui sitä kautta. Nyt koko maailma, jokainen meistä, joutuu maksamaan tämän kilpajuoksun laskuja.
Meistä ihmisistä viis, mutta kohtalo minua säälittää. Me ihmiset voimme antaa anteeksi toinen toisillemme, mutta Luonto, Maaäiti, ei anna koskaan anteeksi, mitä sille olemme tehneet tai teemme.
ESKO LÄNSIMIES