Artikkelit
Puolustus ja voiman näyttö
01.08.1991, Savon Sanomat
Loppupuheenvuoro laajaan keskusteluun
Puolustus ja voiman näyttö
Kuukausi sitten (6. 7) esitin hyvin henkilökohtaisia pohdintoja sodasta ja väkivallasta Ihmisiä ja ilmiöitä-sivuilla. Siitä versoi hyvä keskustelu mielipidepalstalle. Haluan vielä tuoda esille joitakin ajatuksia.
En ole missään vaiheessa pitänyt puolustusvoimia tarpeettomana. Jokainen yhteiskunta tarvitsee järjestyskoneiston, mutta puolustautuminen on suhteutettava ympäröivään todellisuuteen: hirvi, jolla on liian suuret sarvet, nyykertyy taakkansa alle. Valtio, joka uhraa kansantulostaan liian suuren osan armeijalle, tekee konkurssin (Neuvostoliitto, Yhdysvallatkin lähes). Emme voi rakentaa mitään yhteiskunnan osaa liian raskaaksi. Nyt on leikattava koko palvelukoneistoa, myös puolustuslaitosta.
Valtioiden välinen aseiden tasapaino on löytymässä huomattavasti matalammalta tasolta kuin kylmän sodan aikana. Suomi ei tarvitse torjuntahävittäjiä. Meillä on hyviä Redigoja, tarvittava tunnistus ja valvonta voidaan hoitaa niiden avulla ilman vastaostosirkusta. Emme kuitenkaan voi/saa pudottaa rauhan aikana alas ainuttakaan tänne tulevaa ilma-alusta, puhumattakaan maamme ylitse pimein pilvin lentävistä vakoilusatelliiteista. Ja sodan aikana mikään määrä torjuntahävittäjiä ei olisi riittävä.
Fysiikan tuntijana Veli Pernaa tuntee termin entropia. Entropian laki tarkoittaa sitä, että olemme koko ajan menossa kohti epäjärjestystä. Ihminen pystyy omilla toimenpiteillään vain kiihdyttämään epäjärjestyksen, kaaoksen tuloa. Mitä vähemmän ihminen tekee "hyödyllistä" työtä, sitä hitaampaa on kaaoksen ilmaantuminen. Asevarustelu on kaikista ihmisen entropiaa kiihdyttävistä toimista turhanpäiväisintä.
Professori Vamik Volkan on suurvaltojen käyttämä poliittisen psykiatrian asiantuntija. Hän lausui kommenttinsa kenraalien psykologiasta niiden kokemustensa perusteella. Hän ei tuntenut suomalaisia everstejä eikä kenraaleita.
ESKO LÄNSIMIES