Etusivu   Esittely   Julkaisuluettelo   Artikkelit   Palaute  

Artikkelit

Raitistumisen hyöty
07.04.1992, Savon Sanomat
TERVE! -palsta

Raitistumisen hyöty
Esko Länsimies

Kohtuullisen alkoholinkäytön sanotaan olevan edullista terveydelle. Meillä Suomessa kuitenkin alkoholinkäytön aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat ja sairaudet ovat hyvin yleisiä työikäisillä.
Yhdentymisprosessin myötä alkoholin saatavuus lisääntyy ja alkoholihaitat runsastuvat. Työpaikoilla ja terveydenhuollossa tulisi pystyä tunnistamaan alkoholin suurkuluttajat varhain. Verinäytteet ja muut koneelliset keinot eivät ole hyviä.

Maailmalla on jo kauan käytetty yksinkertaista kysymyssarjaa, jolla on päästy hyvään seulonta-tarkkuuteen. Menetelmästä käytetään nimeä CAGE-kysely. Kirjaimet johtuvat englanninkielisistä sanoista seuraavasti:

C = cut down. Oletko koskaan ajatellut, että Sinun pitäisi leikata alkoholinkulutustasi pienemmäksi?
A = annoyed. Ärsyynnytkö, kun läheisesi moittivat alkoholin käyttöäsi?
G = guilty. Tunnetko koskaan syyllisyyttä juomisestasi?
E = eye-opener. Oletko koskaan ottanut aamuolutta silmänkirkasteeksi.

Jos yksikin vastaus on myönteinen, on valpastuttava ja kaksi tai useampia myöntäviä vastauksia viittaa jo vahvasti alkoholin ongelmakäyttöön.

Alkoholiasiassa naiset ovat miestä heikompia. Naisen mahalaukusta viina imeytyy nopeasti ja tömähtää aivoihin ja muualle elimistöön voimakkaammin kuin miehillä. Jopa painoon suhteutettunakin naiset altistuvat haittavaikutuksille miehiä rajummin.

Alkoholiongelmainen nainen osaa peittää ongelmaansa pitkään, joten kun tilanne paljastuu, on romahdus lähellä ja paluu takaisin hyvin vaikeaa.

Alkoholinsieto on yksi lajikehityksen osoitus. Etelän viinimaissa on jo parin sadan sukupolven ajan lilluteltu viinien ja sahtien kanssa. Ne miehet, jotka eivät viinaa kestäneet, kuolivat sukupuuttoon.
Meillä Pohjolassa oli mahdollista altistua vain suurimpien juhlien yhteydessä eikä viinapään kehnous toiminut evoluution valintaperusteena. Kun nyt avaamme viinahanat, niin tulemme muutaman sukupolven aikana menettämään ehkä 10 prosenttia väestöstämme alkoholin haittojen vuoksi. Se on yksi EY:n ja vapauden hinnasta.

Onko abstinenssista eli täysraittiudesta apua? Tuore selvitys Yhdysvalloista (JAMA 5.2. 1992) osoittaa, että on. Kahtasataa 35-55 vuotiasta alkoholistia seurattiin kuuden vuoden ajan. Puolet heistä pysyi raittiina, puolet repsahti juopottelemaan uudestaan. Raittiista ryhmästä kuoli seurannan aikana neljä, eli määrä, joka tilastojen mukaan tuossa iässä kuolee muutenkin. Repsahtaneiden ryhmästä kuoli 19, eli viisinkertainen määrä. Mikään muu tekijä kuin tuo raittius tai repsahdus ei selittänyt eroa.

Ainakin alkoholin suurkuluttajilla on vain yksi vaihtoehto, jos he haluavat elää laadukkaasti ja pitkään. Se vaihtoehto on täysraittius.
© Esko Länsimies | Kävijöitä 4474 kpl | Sivun latausaika: 0.001 sek (1.494 ms)